Hårmineralanalys HMA

Vårt hår innehåller alla mineraler som finns i kroppen. Här ser man kroppens näringsmässiga status och kan även se hur effektivt den arbetar med olika näringsämnen. En hårmineranalys ger en tillförlitlig mätning av 36 olika mineral, spårämnen och metaller. Alla biokemiska processer i kroppen kräver näringsämnen och en hårmineranalys kan hjälpa dig förstå vilka näringsämnen du behöver. En hårmineranalys visar näringsstatusen i kroppen, inte bara nu utan sen några månader tillbaka i tiden. Detta skiljer sig från t.ex. blodanalys eller urinprov som mäter värdena i din kropp för stunden.
När du bestämmer dig för att göra en hårmineranalys så börjar vi med att gå igenom din hälsohistoria och vilka mediciner och sjukdomar du eventuellt har haft. Du får berätta varför du vill göra en analys och vad du hoppas få ut av metoden. Det första samtalet via telefon tar cirka 30 minuter.


Provtagning och analysrapport
En provtagning går till så att du får hem material och instruktioner för att ta ett prov. Du klipper några strån från bakre delen av ditt huvud. Då vi tar på flera ställen är det inget som kommer att synas. Det tar 3-4 veckor innan provsvaret är klart. 

Vad vi kan se i en HMA-analys är hur:

  • sköldkörtelns aktivitet är

  • dina binjurars status och vilken stressnivå du har

  • din ämnesomsättningstyp/metabolic typing

  • tungmetallsbelastning

  • om du har problem att omsätta kolhydrater och problem att hålla blodsockret.

  • om det finns obalans mellan östrogen och progesteron

  • om levern är belastad och det finns behov av detox


Resultatet från analysen ger dig en bild av kroppens invärtes miljö samt ger råd om kost. Du fåren skräddarsydd kostplan som utgår från din metaboliska typ.  Du får förslag på ett skräddarsytt kosttillskottsprogram om du har obalanser som du skulle behöva justera. Hårmineranalysen visar också om du är hur påverkad av stress. Råden är rekommenderade att följas i 2-3 månader och därefter rekommenderas en uppföljning.
Resultatet redogörs detaljerat i en personlig analysrapport som visar på mineralstatus, förekomst av tungmetaller och metabolisk typ (ämnesomsättningstyp).
Genomgång av analysen tar cirka 60 minuter.


Metabolic typing
Att ta reda på vilken ämnesomsättning du har ligger till grund för din kostrådgivning. I en hårmineranalys får du reda på om du är en ”snabb ämnesomsättare” eller ”långsam ämnesomsättare”. Detta gör att du kan få kostråd utifrån vad din kropp mår bra av samt att du kan få träningsrekommendation utifrån din kroppstyp vilket gör att du kan anpassa din kost och träning till ditt resultat. 

Pris: 2000 kr inkl. 30 min uppstart inför din HMA och 60 min genomgång efter provresultatet har kommit. 

Rabatt: Vid beställning av HMA får du 250 kr rabatt på livsstilscoachning online.


Svar på de vanligaste Q&A hittar du här.
Hårprovet sänds till Trace Elements i USA och analyseras.