Wow - det är imponerande!

Livskvalité bör inte sitta i vad vi tuggar i oss. Vi äter mat varje dag och självklart tycker jag att livet är för kort för att inte äta gott, tugga och njuta maten. Däremot tycker jag inte att livet ska tuggas utan upplevas. Vi äter god mat varje dag som gör våra kroppar starka. Vi ser till att unna oss nyttig mat som bygger oss idag och för framtiden. 

Finns det något som alla är rörande överens om oavsett ideologi i kost är det just att läsk, kakor, bullar och godis inte är bra för någon. 

Likväl som vissa kan tycka att det är synd att inte barnen "får" äta godis, kakor, bullar och dricka läsk/juice så finns de desto fler föräldrar som imponeras av att våra barn inte äter eller dricker ovanstående varken hemma, hos kompisar eller till olika festligheter och vi väljer att äta glutenfritt.

3 övergripande nycklar: kontiunitet, kunskap & erbjuda alternativ!
Resan måste alltid börja med dig själv. Om inte du är tydlig med vad du gör, hur ska då du kunna förmedla det budskap som du vill till dina barn? Jag möter ofta vuxna som har försök lägga om sin livsstil ett flertal gånger. Ibland med mer hjärta och ibland med mindre hjärta i sin förändring. Vissa gånger ett försök till en mer hälsosam förändring och andra gånger försök som är gjorda i desperation. Jag möter också vuxna som väldigt tydligt minns hur "mamma bantade alltid" och detta har överförst som ett osunt förhållande till mat. Så nummer 1 är att se till att du själv är klar med hur du vill och lever ditt liv. Vilket budksp vill du sända? Detta gäller egentligen till hela din omgivning. Det är väldigt svårt för omgivningen att förhålla och stötta dig om du hela tiden ändrar ditt sätt att äta eller se på saker. 
Se till att alla vuxna i familjen är överens om hur ni ska förhålla er till livsstilen i hemmet.

Nummer 2 är kunskap, se till att lära dig varför vissa alternativ är bättre eller sämre för hälsan. Prata stark kropp, smart hjärna och spring i benen. Anlita en näringsterapeut eller kostrådgivare som du får förtroende för om du själv inte har kunskapen. Kunskap är makt! Vi kan inte bara ändra något utan att veta varför eller berätta varför. Då har de flesta, både barn och vuxna, en helt annan inställning till förändring.
 Mina barn kan mycket mer om kroppens funktion och processer är vad vissa vuxna kan. Jag tror att flertalet ätstörningar och psykisk ohälsa hos unga hade kunnat förhindras om de hade mer kunskap om kostens, sömn, stress och fysiska träningens betydelse för välmående. Vi kan inte lägga in en växel på 80 % i ett område utan vårt välmående är multifaktoriellt och en samverkan på flera plan måste ske. Välmående handlar om en syn på hela livsstilen. Mina barn vet varför fett är viktigt för kroppen, att de grönsaker är viktigt och att proteinet behöver ha hög kvalité. De äter först grönsaker, fett och protein. Potatis eller ris behöver de bara äta om de vill. Pasta (även glutenfritt) försöker vi undvika här hemma. På dagis/skola har mina barn glutenfri kost, de får smör och att det används fullfeta produkter. Bjuds de på några kakor, bullar, sötade drycker eller andra bakverk så får de oftast en frukt (eller fruktsallad)  istället på dagis/skola likaså på kalas. Förutom maten ser vi till att ha balans i att röra på sig, sova bra och lagom mycket, se till att inte stressa eller se för mycket på tv/ipads/dator.

Nummer 3 är att erbjuda alternativ. Ska de på kalas berättar jag innan att de inte äter ovanstående och kollar om jag ska ta med något? De ser mer fram emot själva kalaset/festen än vad det kommer bjudas på. De gillar maten vi äter vilket gör att d einte heller frågar efter en massa andra substitut som de vet inte är särskilt bra för kroppen. Detta gör att jag tror och hoppas att grunden vi skpaar för våra barn kommer vara med dem i vuxen ålder. Redan idag får de göra många val hos vänner, övernattningar eller andra situationer som vi inte är med i. det handlar om att vi överfört ett tänk, en inställning som gör det lättare för dem att göra bra val. 

Hur ser det ut när de är 15 år och hänger mer med kompisar och de har tillgång till skolans caféteria om maten inte passar dem i smaken? Det återstår att se, vår äldsta tjej är snart 9 år och hennes kompisar tycker inte att det är mäkligt att hon inte väljer att äta eller dricka sötsaker. De flesta kompisarna tycker det är spännande att äta hos oss. De smakar gärna och ibland hittar de favoriter och ibland är det saker de tycker mindre om vilket är helt ok för vi vänjer oss med eller utan sött.