Viktnedgång

Den största fördelen med lågkolhydratkost är att det får dig att vilja äta mindre. Det är lättare att gå ner i vikt med mat som mättar längre och som skapar en hormonell balans i kroppen. Vissa har en graftigt störning i hormonsystemet vilket gör att deras aptitreglering inte kommer vara lika enkel genom att bara ändra kosten men för de flesta funkar det att äta färre snabba kolhydrater, mer grönsaker och naturliga fetter.

Det finns mängder av olika sätt att gå ner i vikt. Jag förespråkar en lågkolhydratkost med så mycket ren mat som möjligt och med färre andelar kolhydrater.

Även utan att räkna kalorierna så äter de flesta överviktiga mycket färre kalorier på lågkolhydratkost. Socker och stärkelse kan göra dig hungrigare och därför är det viktigt att hitta en balans du mår bra av men som också får dig att gå ner i vikt.
 

Kalorier räknas, men du behöver inte räkna dem.
 

Istället behöver du skapa en medvetenhet kring din kosthållning och ditt rörelsemönster.


Du ska sträva efter att äta när du är hungrig och undvika att äta när du är mätt/sugen. Att bli ”ohungriga” vid varje måltid och inte proppmätta utan du kommer då upptäcka att du faktiskt är väldigt nöjd när det har gått 20-30 minuter. För att undvika sug behöver du äta lagom mängd fett och dricka vatten under dagen. Kommer suget, försök först att vilseleda det med att dricka 1-2 glas vatten, göra något som bryter tankebanorna då det ofta är invant beteende som efter en måltid, på eftermiddagens fika eller på kvällen i soffan som skapar sug. Att dricka något varm som en kopp te kan hjälpa också. Hjälper inte det, försök fundera på vad som skapar ditt sug, hur har dagens intag av mat sett ut? Stress? Sömn? Och kan du inte motstå, ta något som är någorlunda ok–en bit ost, en näve nötter, en frukt, lite oliver, keso eller grädde med bär. Men det är fortfarande ett beteende som vi behöver bryta för att skapa en långsiktig viktnedgång och hälsa.

Misstag i början
Det vanligaste misstaget som jag ser mina kunder göra i början är att de lägger
om kosten, undviker de främsta kolhydratkällorna som sötsaker, pasta, potatis, bröd och ris men är
rädda för fettet. Problemet då är att det skapar hunger och snarare en svält för kroppen.
Kroppens främsta energikällor är fett eller kolhydrater. Vi behöver
en av dem. Protein kan du se som främst byggmaterialet.
Vi blir inte feta av att äta fett om vi förhåller oss till naturliga källor som inte är processade. I början kan vi behöva ha ett riktmärke för våra portioner då det är vanligt att våra hormoner som skapar mättnad/hunger är lite störta i vår aptitreglering. Efter ett tag kan du våga lite på din hunger och din kropp kommer berätta för dig när du behöver mat och inte. Huvudsaken är att du lyssnar.
För vissa handlar det om 3 måltider plus 1-2 mellanmål och för andra om 2-3 måltider. Är du en som småäter ofta kan du behöva öka fettet lite i dina måltider. För att få en liten fingervisning kan vi behöva hålla 3-5 timmar mellan måltiderna åtminstone för att låta tarmarna och andra system vila från all mat.

Att ha övervikt är att ha en metabol sjukdom. Sedan behöver du avgöra vad som är accepterat i vikt och vad du måste bli av med. Rikligt med grönsaker är bra!

Att sova bra och minska på stressen
Vår biologi grundar sig i biokemi. Kronisk stress kan leda till ökade nivåer av kortisol eller att du vid en utmattning får minskad känslighet för kortisolet men har en utsöndring. Du ”mattar” ut cellerna.
Sömnbrist leder till ökade stressnivåer i kroppen och ökat sug/hunger. Vilket betyder att du kan äta allt rätt men ändå kvarstår ett enormt sug och bör då fundera över hur din stressnivå ser ut samt dina sovrutiner. På natten reparerar kroppens celler och olika system sig för att fungera optimalt på dagen.

Nyckeln till framgång är att hålla hormonet insulin på en jämn nivå.
För mycket (processade) kolhydrater leder till ökade nivåer av insulin (liksom stress)
vilket leder till övervikt/fetma.
Insulin utsöndras som ett svar på vårt blodsocker och är vårt mest fettinlagrande hormon. Enklast för oss att reglera insulinet är att äta mindre av kolhydrater som ger ett för stort påslag på blodsockret samt motionera.

Mycket av vår hälsa bottnar sig i vårt insulin. Kolhydrater, snabba såväl som långsamma, bryts alla ned i magen till enkla sockerarter (glukos). Kroppen kan inte se skillnad på en brödskiva eller en grönsak. Däremot är grönsaker och rotfrukter snällare mot oss och har många fördelar så vi bör få i oss kolhydrater från dessa källor.
Insulin är kroppens mest fettinlagrande hormon. Lågt intag av kolhydrater i kosten ger lägre och stabilare blodsockerhalt och därmed lägre insulinvärden. Det ökar frisättning av fett från fettväven och ökar fettförbränningen. Därmed brukar kroppsfettet minska successivt, särskilt runt magen hos bukfeta personer. Ett lågt insulin och jämt blodsocker ökar mängden tillväxthormon och testosteron medan stresshormonet kortisol minskar. Kroppen ställer in sig på normal tillväxt istället för nedbrytning. När vi får för stor insulinutsöndring hindrar det fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter en tid (någon timme) leda till ett underskott av näring i blodet vilket skapar "hungerkänslor".

Beroende på hur många kilon du har att gå ner kan du behöva reglera dina portioner lite olika.