Viktminskning

Det område jag oftast är i kontakt med är viktminskning. Nästintill alla har en strävan efter något eller flera kilo att bli av med. Ett mått på ohälsa kan vara övervikt MEN behöver inte vara det framförallt när det kommer till några trivselkilon. Hur du ser ut på utsidan reflekterar inte alltid hur du ser ut på insidan. Om du har goda hälsovärden är några trivselkilon eller ett lätt förhöjt BMI väldigt ointressant. Framförallt tar BMI hänsyn enbart till vikten och inte hur du i övrigt mår eller lever ditt liv. 

Jag skulle påstå att jag är en av de bästa personliga coacherna i Sverige att få mina kunder till en HÅLLBAR viktminskning. För mig är det viktigt att släppa lite fokus från själva vikten, se det bakomliggande varför  personen vill gå ner i vikt. Jag vet att alla mina kunder som följer planen går också ner i vikt och hittar en bra balans med hjälp av stödet och ökad kunskap.
 

Vi kommer inte få tillfredställelse i målet och vi inte vet vårt mening med det.

Alla kan gå ner i vikt och det finns mängder av olika sätt som funkar men skillnaden sitter i framförallt det mentala om du kommer kunna hålla vikten i längden men givetvis hur du valt att gå ner i vikt. För många som varit överviktiga är det en ständig kamp även när du når din normalvikt men genom att göra din mentala träning och se till hela din livsstil ökar förutsättningarna för att du ska lyckas må och se bra ut inifrån och ut!
Ordet diet har fått väldigt negativ klang och associeras ofta med något tillfälligt numera även om det betyder av hälsoskäl reglerad kosthållning i SAOL.
 

Något jag tog upp igår på ett företag jag är inhyrd hos var hur viktigt det är att vi alla respekterar varandra och att vi har olika må-bra zoner. Vi har inte samma mål eller orsak till vårt mål. Vi har inte samma förutsättningar eller vilja.
För vissa är det bästa lösningen att först komma igång med träningen sedan maten för andra tvärtom. Viktigast för de flesta är att vi lägger fokus på en sak främst. Däremot för de flesta så är det viktigt att se resultat med en gång för att hitta motivationen och fortsätta och då är det som sagt sagt oftast viktigast att börja med kostplanen för där hämtar du cirka 70-80 % av resultatet. I början behöver du oftast begränsa dig mer för att hitta vad som gör att det funkar för dig och vad du mår bra av.
 

Några steg för att lyckas och komma igång:
- Ta dig tiden att planera din resa, varför vill du just gå ner i vikt? Eller är egentligen vikten en bonus för att du då vet att du kan röra dig obehindrat eller känna dig bekväm i vissa situationer? eller kommer det kanske göra att du faktiskt når din drömtid på milen?
- Se till att ha koll på vad protein, fett och kolhydrater är samt vad de har för nytta i kroppen. Kanske finns det någon inspirerande föreläsning i närheten av dig?
- Ta hjälp av en personlig coach eller vän som håller kolla på dig pch peppar dig framåt utan att dömma om du kommer av banan. Det är oerhört effektivt att ha någon som "ser" ens resa och en hjälpande hand.
- Se varje avsteg som en lärdom inte ett misslyckande och va på banan igen samma kväll eller dagen efter inte på måndag eller nästa månad.
- Se till att äta dig ner i vikt och inte svälta dig. Att kämpa mot hunger är tufft och till slut vinner hjärnan över oss! Se till att hitta en lågkolhydratkost som är anpassad till dig.
- Se till att ha livsmedel som är JA eller NEJ, dessa kanske tenderar att oftare bli ja. Till exempel jag får ofta höra jag vill kunna äta lite av allt. Ja tanken är god men för de flesta är vissta saker mer triggande än andra och med det menar jag att vissa saker överäter DU lättare än andra och detta kan se väldigt olika ut. Då funkar det oftast inte att säga "ibland" utan dessa saker behöver du ofta ha på din nej lista för det gör det mycket lättare att ta beslutet varje gång utifrån vad du mår bra av och inte utifrån vad du känner i stunden eller av "samvete" till någon annan.
 

Börja idag och inte på måndag :-)