Vikten av en god saltsyraproduktion

Saltsyran utgör en viktig ingrediens i magsäcken.

Saltsyran gör att vi kan bryta ner proteinrik mat som kött, fisk, ägg och mjölk. Tillhör du en av dem som märkt att du har svårt att bryta ner kött? eller fett? Det kan vara så enkelt som att du har för lite saltsyra.

Saltsyran skyddar också mot bakterier, virus och parasiter, som du får i dig varje dag via mat och vatten och är viktig för järnupptaget. Saltsyran stimulerar även utsöndringen av ett ämne som kallas, intrinsic factor/inre faktor. Denna är nödvändig för upptaget vitamin B12 och folsyra från maten du äter. Det ska vara en sur miljö i magsäcken. Kroppens förmåga att producera saltsyra avgörs bland annat av mineralbalansen, sköldkörtelfunktionen och binjurehormonerna. Därför har stress en stark påverkan på saltsyraproduktionen. Har du problem med sköldkörteln kan också saltsyran påverkas med andra ord. Stress är också en annan faktor som påverkar saltsyraproduktionen negativt. Det kan både vara fysisk stress, emotionell men också mat som stressar tarmsystemet.

Signaler på att HCl-utsöndringen är försvagad kan vara:
fettintolerans
dålig matsmältning
kronisk svår gasbildning 
förstoppning
sura uppstötningar (saltsyrahämmare är en vanlig rekommendetaion av läkare i dessa fall.Oftaste rekommenderas det tvärtom inom funktionsmedicin - mer saltsyra då du har en brist inte för myckert)

Vid magkatarr är bland annat saltsyran något som behöver balanseras.