Varför är pulver, detox och soppdieter så populära?

Trots år 2016 så omsätter många företag miljonbelopp som levererar så kallad viktminskningslösningar med hjälp av pulver, soppor, detox och bars. Några av dem är Xtravaganza och Itrim. Viktväktarna är någonstans i en gråzon mellan rikitg mat och ersättningsprodukter. Visst är det upp till personen i fråga vad den väljer att göra och vad den väljer att ta till sig men tyvärr är längtan efter en lägre vikt så stark i många fall att de väljer att ta till i många fall desperata lösningar. Vilket företagen spelar på!

Största anledningen till att dessa koncept ens finns är, tror jag,  brist på kunskapen hos både personer som jobbar med friskvård samt de som köper produkterna. De som arbetar med friskvård är idag 2016 oftast bara kunniga inom (främst) den fysiska träningen men har väldigt liten akademisk kunskap om kostens påverkan på kroppen. Desperationen hos dem som söker en viktnedgång är ofta välidgt stark och personerna som väljer detta sätt att gå ner i vikt är i många fall villiga att göra allt för att nå sina drömmars resultat. Förutom att det är VÄLDIGT kostsamt att välja dessa metoder tror personerna ofta att det är den enkla vägen det vill säga "de kan göra det i farten".  Det gör det både lockande rent ekonomiskt för företag att köpa in ett färdigt koncept plus att det är lockande som koncept då det finns färdiga mallar och för den som väljer att köpa produkten att de söker snabba lösningar.

Något som drabbar flertalet av dessa är en undernäring, problme med magen när de ska äta rikitg mat igen samt i vissa fall vattenförgiftning. Godkännande måste finnas från Livsmedelverket plus att det ska framkomma att de inte bör ätas längre än tre veckor. Det är vanligt märker jag bland mina kunder att de testat soppdieter eller liknande bantningskurer under längre tid än så samt i omgångar, första gången höll de ut en längre tid. Gick ner en del i vikt och vissa till och med 10-tals kilon. Sedan har de fallit tillbaka, gått upp delar av den vikten eller till och med mer. Det som sedan händer för många när de börjar äta rikitig mat igen är att tarmarna är helt ur balans, de får förstoppning. Soppor innehåller väldigt lite energi, mindre mängd fibrer än du behöver. Jag har tagit upp ämnet tarmbakterier innan och skrivit lite om det tidigare och varför fibrer är viktiga för de goda magbakterierna. Förutom mag-tarmkanalen så vill också dina käkmuskler tugga maten. Hela nedbrytningen börjar redan i munnhålan för en effektiv nedbrytning av maten. 

Så lång tid det har tagit för dig att lägga på dig vikten får du räkna med att bli av med den om viktnedgången ska vara sund och hälsosam. Att integrerar sin hälsosamma livsstil i det liv du idag lever. Att du kan äta tillsammans med din familj och vänner. Välja medvetna val vid sociala tillställningar och ställa krav på vad du stoppar i dig. 

Det vill säga, det finns inga genvägar till en hälsosam, HÅLLBAR livsstil!