Vad är extremt?

Ordet "extremt" kommer ofta på tal med jämna mellanrum när det pratas om att undvika socker eller vid träninsgpass fler än 2-3 gånger/vecka. För mig är ordet extremt väldigt individuellt. Vad som är extremt för mig är absolut inte extremt för dig? 
För mig är det extremt att sitta käka en påse chips varje fredag och lördagsgodis varje lördag. Kanske inte för dig? För dig kanske det är extremt att undvika socker och äta mat istället?
För mig är det extremt att ligga på soffan 5-7 dagar i veckan, kanske inte för dig? För dig är det kanske extremt att träna och röra på dig i någon form 5-7 dagar i veckan.

Jag säger som Colting "I mitt yrke som idrottsman, föreläsare, författare och hälsocoach har jag aldrig träffat någon som blivit sjuk av att träna för mycket eller av att äta för nyttigt. Däremot träffar jag varje dag människor som lider av den raka motsatsen; stillasittande och onyttig mat". Självklart finns det personer som har osunda tankar, men de flesta av dem bottnar i dålig självkänsla, självtillit och tron på sig själva och att träna och inte äta är ett sätt för dessa att uppnå tillfredställelse. Du kan antingen gilla Colting eller tycka att han är för "extrem" men jag älskar honom, ibland något överdriven i sina formuleringar men det är precis som han beskriver det i många fall. Vi har större problem av att människor äter osunt och inte rör på sig, ändå belyser vi ofta det "sunda". Vad som är sunt, ja det beror troligtvis på vilken information du är mottaglig för. Se bara på denna kvinnan som är total motståndare till lchf på grund av att hennes sin har diabetes typ 1 (kommer många hopblandingar med diabetes typ 1 + 2 och tillsammans med folks okunskap kan jag förstå henne) och inte äta socker. Helt plötlsigt är hon själv där, minska på sockret men för att skydda sig själv måste hon tillägga att "inget är bra i för extrema mått". Så en "normaliserad" kost och  frosssar eventuellt en dag tillåts (osunt/sunt?). Normaliserad kost för henne är att inte äta en kanelbulle om dagen?

Är det extremt för mina barn att tacka nej till godis/sötsaker på kalas? Nej absolut inte, de tycker det är konstigare att människor äter det som gör oss sjuka!
I mina ögon används ofta extremt för att skydda sig själv, att det är accepterat än att ta den där kakan till kaffet ibland eller dricka den där lightläsken när det blir kris. Det är helt okej om DU själv tycker det. Var dock ödmjuk inför att andra normer kan gälla andra personer och normalt/extremt kanske bör användas med försiktighet om du inte refererar till dig själv?


Du gör väl din egna filmjölk varje dag? Här hemma äter de filmjölk nästan dagligen. Fördelen med egen är ffa att den är färsk och full med bakterier som vill göra dig gott! Ju längre tid den står i butiken desto fler av mikroorganismerna försvinner! Ta 1 liter ohomogeniserad fet mjölk, 1 msk filmjölk (jag fryser ner portioner av en köpt filmjölk för att ha till egen), en skvätt grädde (rundar av och skapar en mättnadskänsla). Värm på mjölken för att förstöra ev bakterier du inte vill ha från mjölken, straxt under Kokpunkten. Låt svalna, häll allt tillsammans och låt stå på bänken i rumstemperatur i 1-3 dagar! (värmen inne avgör). Ställ kallt!


Immunförsvarsshot. Det sägs emellanåt att du inte kan hindra en förkylning, vilket så må vara sant men har du ett starkt/svagt immunförsvar är du mindre/mer mottaglig för bakterier/virus som skapar oreda i immunförsvaret. Det vill säga vi tar bättre/sämre hand om dessa. Det finns vissa kryddor med mera som anses påverka immunförsvaret positivt. Ingefära, gurkmeja och citron är några av dem. Här ser du en dryck som vi shotar dagligen. Det är en bit ingefära som jag pressat i råsaftcentrifugen, saft från 1 ekologisk citron, 1 tsk ingefära samt en snudd färsk honung. Blanda ihop allt tillsammans med 5 dl vatten genom att köra drycken i mixern eller med en mixerstav. Förvara i kylen och ta ett snapsglas varje dag.