Vår andra hjärna

Ett väldigt spännande område som jag följer med stora ögon just nu när vår tarmflora.
Vissa forskare påstår att magen är vår andra hjärna. Forskare tror att när vi utvecklades från mindre avancerade djur så var vår nuvarande mage faktiskt vår hjärna - den inre intelligensen med andra ord! Många av våra signalsubstanser bildas ur matsmältningsapparaten - bara en sån sak!

Allting vi stoppar in i munnen måste kroppens celler och mikroorganismer ta ställing till vad kroppen ska göra med det. Tarmbakterierna kommunicerar med hjärnan via vagusnerver.

Den senaste forskningens på tarmflorans inverkan på din hälsa tyder på att tarmbakterier från smala inidvider får överviktiga personer att gå ner i vikt. Anledningen är inte vilken mat utan hur mikroorganismerna jobbar. 
Forskare har kunnat koppla den förändrade ämnesomsättningen till vissa typer av bakterier i stammen Bacteroides men ingen liknande bakterie hittades hos de överviktiga som tros skapa övervikt.
Däremot är det inte så enkelt som enbart en transplantation utan det verkar finnas en livstid för dessa bakerier i 3-7 år. Äter du inte rätt typ av mat kommer du fortsätta göda de "skadliga" mikroorganismerna och bakterierna som kommer konkurrera ut de goda. Vi behöver båda men 85-90 % goda och 10-15 % av de "onda" för en god tarmflora.

De flesta i den moderna världen har en förändrad tarmflora med övervägande andel ”dåliga” bakterier då det vi äter är processad mat som vi inte är skapta för. Detta påverkar vårt pH-värdet som blir för högt vilket gör att dåliga bakterier har lättare för att frodas. De interagerar också med kroppens hormoner, signalsubstanser och med immunförsvaret, och det är därför vi blir sjuka och feta. Äter vi processad mat får vi mer aptit på något som är direkt dåligt för kroppen och slutar inte äta trots mättna på grund av att de dåliga bakterierna vill göda sig själva och samtidigt "svälta" ut de "goda" bakterierna. Vi kan motverka detta genom att svälta ut de "dåliga" genom att ge kroppen ren och naturlig kost så att de "goda" magbakterierna får mer utrymme. Emulgeringsmedel eller konsistensgivare är tillsatser som kan ge oss en förändrad tarmflora. Vi behöver också ett brett spektra så talesättet "lite skit rensar magen" stämmer väl överens. Det finns studier som tyder på att människor uppväxta på landsbygden har ett bredare spektra av bakterier än personer i stadsmiljö vilket sägs vara positivt för maghälsan.

Beror din IBS, värk i ländryggen eller dina ständiga infektioner på rubbad tarmflora?

Uppföljning kommer hur du kan påverka din tarmflora på olika sätt!