Time management

Tidsplanering 
Vad är tid och vem av oss har inte tid? Någonstans här börjar en förändring. Jag vill men jag har inte tid. Idag har vi tid - OM VI VILL!

Time management kan man sammanfatta som att välja om vi ska ägna vår tid åt njutning eller åtaganden. 
Vi har makten att själva välja vad vår tid ska läggas på. De mest framgångsrika personerna, då pratar jag inte enbart om ekonomiskt utan de som strålar från insidan och ut, de avsätter tid för sin hälsa men är ofta aktiva på fritiden i föreningar, en nyckel i kompisgäng, betydande roll på jobbet och en person många blir glad av.
Vi har tid för det som betyder något för oss eller för det vi vill ska betyda något för oss och det som vi vill ska få plats i vårt liv.

Innan man tar ett beslut är det därför viktigt att kliva tillbaka och…
… tänka
… analysera
… och ta beslut

När du ska ta beslut. Ställ dig frågorna:

1. Vad?
Vad är mitt mål. Vad får jag "betalt" för? Vad förväntas av mig? Vad vill jag? Är det viktigt? För vem är det viktigt?
Om uppgiften inte är viktig kanske den inte behöver göras alls. Många gånger går vi på bollar som vi tror är viktiga men är inte viktiga för det mål vi strävar efter.
Det gäller att hitta en balans mellan viktiga s

2. Vem?
Är den här uppgiften mitt ansvar? Vem annars kan utföra uppgiften? Är det mitt ansvar men kan jag behöva ta hjälp för att genomföra den?

3. När?
När ska det vara klart? När kan jag göra det?
För att bestämma när man ska göra det är det viktigt att ställa sig frågorna:
Är det viktigt?
Är det brådskande?

4. Pleasure?
Gillar jag att göra det eller inte? Känner jag för att göra det eller inte?
När man får en uppgift ska man alltså välja att antingn:
Utföra den.
Sätta av en tid iagendan för när det ska göras.
Kasta bort den.
Delegera.

Om vi har för många uppgifter som skjuts på framtiden gång på gång tar de energi. Det gäller också att se till att man inte blir störd av tv-tittande, slösurfande,epost, telefonsamtal etc. när man satt av tid för att utföra en viktig uppgift. Social mediafasta är ett bra fenomen. Avsätt tid där du får lov att göra vad du vill på olika sociala medier men övrig tid fastar du från den.

Jag gillar att börja i slutet av ett mål. Föreställa dig att du redan klarat det. Skriv ner 3-5 saker som har gjort 2019 fantastiskt!
Lyssna på klippet från Ted Talks och inspireras av time manegement och Laura Vanderkam.

Du har 168 h på en vecka. Räkna ut hur många av dessa som går åt till våra basala nödvändigheter som äta, sova och jobba.