Tid 

Tid är värt mer än guld idag för de flesta - i alla fall uttrycker sig många så men lever inte efter samma princip. 
Jag har en väldigt balanserad vardag med min familj där vi alla är överens om hur tiden ska disponeras i familjen. Jag och min sambo mailar till exemepl om hur vår agenda både privat och i arbete ser ut. Om vi kan gå på den middagen eller åka iväg i jobbet nästa vecka och så vidare. Detta gör att vi inte behöver diskutera dessa saker när vi ses hemma på kvällen utan kan ägna tiden åt annat än praktiska detaljer.

För några år sedan läste jag om ett experiment  som gjorts där människor placerades i ett hus utan några klockor och fönster. Deras dagar blev 36 timmar långa, det är vad de själva anpassade sig till och då har dygnet 24 timmar. En svår ekvantion att gå ihop under ett år - ja bara under en vecka!

Checklista: 
- Ha koll på tidstjuvarna, vad tar din tid? Jag har varit inne på det innan men klocka ditt dygn för att se vart du lägger din tid och vad du lägger den på?
- Kan du öka tiden till det du verkligen vill göra och minska tiden där du behöver göra.
- Dygnet har 24 timmar MEN ju mer du kan få gjort av viktiga saker tidigt på dagen desto lättare är det. 
- Använd din kalender inte bara till barnens tider eller arbetets möten utan till vad du själv verkligen vill göra men var realistisk.
- För varje ja tackar du nej till dig själv! Tänk såhär att för varje ja du säger till saker du verkligen inte vill göra eller måste säger du nej till dig själv. Tänk vilken ojuste kompis du är mot dig som person. Vi behöver alla bidra till en fungerande familj, förening, arbetsliv med mera MEN det finns också saker som vi lägger på som skapar en stress för flertalet individer och inte skapar energi för någon.
- Våga be om hjälp av vänner eller familj/släkt beroende på hur din situation ser ut om du behöver avlastningen. Samarbeta med andra av barnens kompisars föräldrar.
- Ett bra sätt att börja är att dela upp dagen, ger du dig själv 15 min extra på morgonen, 15 minuter extra på lunchen och 15 minuter på kvällen till något du verkligen gillar så har du gett dig själv min extra den dagen och det kommer inte kännas som du tagit tid av något annat. Dessa 15 minuter per gång kan också vara 15 minuter du ägnar åt att se över någon förändring du kan göra om du upplever att din situation är ohållbar. För hur många säger inte att nästa vecka är körig, men hoppsan sen blev nästa vecka och nästa vecka och nästa vecka igen också körig. SÅ rullar det på..
 

Någon måste börja och det är bara du själv som kan bestämma när!
Våga vara först att välja hur din tid ska disponeras, våga säga nej men också JA! - till dig själv