Skärpning

Ibland blir jag inte förvånad över att samhället kämpar med övervikt hos både barn och vuxna. Många barn skriker efter uppmärksamhet men blir tystade via mobiltelefoner, ipad, tv eller något sött. Senaste reaktionen för mig skedde när vår mellersta tjej var på simskola, sån där simskola som är varje dag i tre veckor. Jag kan lätt räkna vilka föräldrar till tio barn som satt och tittade på sina barn och inte höll på med sina mobiler. Det börjar dessutom tidigt. Titta dig omkring, hur många ser du inte stoppa i ett rån eller en majskrok så fort barnet gör ljud ifrån sig? Detta fortsätter i att "det är ju semester, klart vi ska ha en glass varje dag och helst de största som finns", lite mys på kvällen i form av snacks/godis och så vidare. Listan kan göras lång. För många är dock "semestern" inte bara då som det festas till utan då ökas bara den generellt osunda vardagen till dubbla mängden.
Eller den klassiska som jag hör många föräldrar, "efter du har simmat idag ska du få en glass/klubba eller se på en fotbollscup mängden osunt föräldrar har i sin korg". Skulle vara väldigt generöst om jag ens kallade något i korgen för MAT, snarare processade kemikalier. Det vill säga att all belöning sker med hjälp av något att äta. Vad skulle hända om vi gav barnen mat som bygger starka barn, av bra kvalité och lagad från grunden och vi ägnade dem lite mer tid och arbetet/telefonen mindre tid? 

Många VUXNA borde beskåda sina egna matvanor innan de nämner att det är "svårt att få barnen att äta grönsaker, inte tjata om lördagsgodis eller snacks". Precis som i vissa beteenden i övrigt hos barn kan man gå till föräldrarna. 
Det är din skyldighet att se till att ditt barn får en hälsosam start och däribland är vikten en del. Övervikt för barn innebär inte bara att den i många fall håller i sig i vuxen ålder utan att det bidrar till psykosociala problem, risk för förtidig död eller annan ohälsa senare.
 

Var inte så rädd att prata hälsosam mat och kost med dina barn!
 

Ohälsosamt tänk kommer snanare från att de ser dig undvika att äta på en hel dag, detoxa med juice, räkna kalorier eller träna franetiskt själv för att senare smocka i dig en chokladkaka eller påse godis när barnen lagt sig. När kommer uppvaknandet? 

En stor del ligger på industrisamhället och medveten marknadsföring för en ökad försäljning och företagets vinstintresse. Här bildas en intressekonflikt mellan olika aktörer. Så givetvis är det inte bara föräldrars fel, utan industrin har en stor del också.

Gå i en mataffär vilken dag i veckan som helst och kolla i människors kundkorg. Överflöd av sötsaker både att tugga på och i flytande form samt bröd i överflöd.

Idag är det nästan mer provocerande att lägga ut en bild på hälsosam mat än på en alldeles för stor glass, flottig pizza eller ett stor glas cola. Varför är det provocerande, jo för att personen i fråga inte är där i sin motivation att skapa en förändring!
Det gör ingenting, det är helt okej, men se då till att ta hjälp att skapa förutsättningar för ditt/dina barn så att de inte hamnar i en sits som du inte ens trivs själv i.
Du är den vuxna, du har ansvaret. Det handlar inte om att det är bestämda barn eller att du inte kan styra över vad de gör när de inte är hemma. Har du överfört ett hälsosamt tänk och medvetenhet kommer det finnas med dina barn. Har de en stark tro till sig själva kommer de att göra bra val vare sig det är mat eller andra situationer.
Misstag måste alla få göra och det handlar mera om att testa sina egna gränser och hitta sin väg!