söt, sötare, sötast...

Jag möter ofta människor som anser sig äta hälsosamt men tack vare att det finns många produkter som marknadsförs som hälsosamma men inte är det luras konsumenten. Detta är ett fantastiskt exempel av Ann Fernholm.

Många upplever sig ha svårt att hantera socker utan att ha ett missbruk men mår sämre och hamnar i en ond cirkel där både matlagning och träningen blir därefter. Tanken "har redan skitit sig då kan jag fortsätta hela dagen" tar över.

När vi säger socker menar vi egentligen ett samlingsnamn för en rad olika sockerarter. Det finns både naturligt förekommande socker och processat. Det är det processade och tillsatta sockret vi bör akta oss för som drar igång vårt belöningssystem och signalerar överlevnad för kroppen. Hjärnan ser till att skicka feedback på allt som gynnar vår överlevnad oavsett om det är för stunden.

Dopamin är vårt främsta hormon som går igång när vi äter socker, kopplat till vår belöningssystem, motivation och fokus. Det är också kopplat till vårt begär. Dopamin utsöndras när vi njuter av något vare sig det är något vi utför eller tuggar eller för den delen bara tittar på. Det gör att en viss lust kan komma bara genom att titta på favoritgodiset eller om du gillar att dansa kan du få lusten av att dansa och röra på dig när du tittar på ett program eller en aktivitet kopplat till denna rörelse som du finner rolig. Dopamin ser då till att påminna dig om detta. Man hade kunnat tycka att hjärnan ska vara selektiv att dopamin ska bara utsöndras när det är något som också gynnar oss. Men det gör den i alla dessa lägen, socker gynnar oss kortsiktigt. Den skapar lust, ångestdämpande och tillfredställelse för stunden men sedan kommer oftast den negativa feedbacken men då är det andra hormoner i kroppen och signalsystem som kickar in.
Ihop med detta så bildas en stor del av våra signalsubstansen i tarmen och kopplingen finns genom vagusnerven till hjärnan så hur din mage mår spelar också stor roll för hur belöningssystemt agerar. Eftersom det för stunden upplevs som överlevnad för hjärnan så utvecklas lätt ett beroende.

Det värsta för oss är snabba kolhydrater tillsammans med fett. De tillsammans förstärker effekten kontra att enbart äta till exempel socker eller bara fett.

Vi vet att alla kolhydrater inte är av ondo så absolut att du behöver tänka på att äta lågkolhydratkost för hälsan MEN du behöver också se till att få i dig fibrer som inte bryts ner förrän i tjocktarmen och ger mat till våra tarmbakterier.

För mycket socker och raffinerade produkter leder till överskottsenergi (=viktuppgång som syns på vägen eller fluffig mage) samt näringsbrist. Vi får inte i oss tillräckligt med vitaminer och mineraler vilket för att efter en tid kommer det resultera i diverse (ofast) diffusa symtom.

Att bryta ett beroende är inte lätt och många behöver hjälp i sin läkning. En viktig del är dock planering, acceptans, jämnt blodsocker och fysisk aktivitet.