Pulsbaserad träning

Att röra på sig är bra, Att röra på sig för mycket KAN vara sämre OM du inte har en tanke bakom din träning.
Jag möter ofta kunder som stannat upp i sin träning, kanske fått en skada eller har ett mål som de känner de inte utvecklas mot.
Ofta är anledningen att kunskapen saknas om passens olika syften. det är vanligt att vi ligger i samma pulszon alltid och får "samma" typ av träning oavsett om vi anser att vi varierar mellan styrka och kondition. 

När du börjar komma mot 4 pass i veckan bör du träningsplanera bättre. Se över dina pulszoner, ditt syfte med passet. Detta är vanligast vid prestationsmål kopplade till någon form av konditionsidrott (löpning, cykling, fotboll m.m.) att alla pass ligger under samma pulszon oavsett om du tränar löpning eller styrka. 

Pulszon 1 50-60%: Mycket lätt. Uppvärmning och nedjoggning. 
Pulszon 2 60-70%: Lätt. Distanspass. Små fysiologiska anpassningar som förbättrar löpningen. Power walk
Pulszon 3 70-80%: Medel. Stora fysiologiska anpassningar i muskler, hjärta, metabolism som förbättrar uthållighet.
Pulszon 4 80-90%: Hårt. Intervallträning.
Pulszon 5 90-100%: Mycket hårt. Högintensiva intervaller som tabata eller korta intervaller med kort vila. Mot 10-20 sekunders arbete.

Agera, Reagera & Reflektera är en viktig del i din utveckling. Kan du inte träningsplanera och programmera eller har möjlighet till att anlita en personlig tränare. Börja med att utvärdera dina pass. Alla pass ska inte ge samma effekt, Ibland kanske pulsen blir mer påtaglig, ibland muskulärt osv.

Agera = Att genomföra passet 
Reagera = Vad hände?
Reflektera = Hur kändes passet? Vad fick jag ut av passet som bidrog till att jag kom närmare mitt mål? Känns alla pass lika i kroppen?