Pollen, högaktuellt ämne?

Nu är det pollenallergi-tid. Andelen personer med pollenallergi har ökat väsentligt och man ser en stor skillnad jämfört med andra allergier.
Pollen säsongen har både förlängts och mängden pollen har ökat.  Medelsommartemperaturen har ökat med 1,5 grader sedan 1970-talet. Du har väl lyssna på klimatforskaren Johan Rehnström på sommar- och vinterpratarna i Sverigesradio? Om inte, gör det!

Du har säkert hört talas om korsreaktion. De som har en pollenallergi kan även reagera på tex nötter och kiwi. 
Ofta vid allergier är det proteinerna som är bekymmret. En allergiker reagerar på ett särskilt protein i pollen. Liknande proteiner finns i andra produkter från växtriket.
Proteinet som är allergiframkallande i björkpollen finns också i al och hassel, äpple, kiwi, morot, potatisskal, mandel, hasselnöt, valnöt, jordnöt och soja. Har man riktigt svåra besvär kan man även reagera på de födoämnen som har mindre mängder av det här proteinet, som banan och jordgubbar.

Korsreaktioner stannar oftast vid mun och svalg och genererar ofta inte i någon allergichock. Proteinstrukturen förändras och förstörs ofta när maten värms eller kommer i kontakt med magsyra, vilket betyder att man inte längre reagerar på det.

Björkpollenallergiker är de allergiker som brukar få starkast korsreaktioner. Men även de som är gräspollenallergiker och gråbopollenallergiker kan känna av dem. Gräspollenallergiker kan bland annat få symtom av vete och andra sädesslag. Vete är ju också ett grässlag och har därför liknande protein i sig. Om man är gråboallergiker så kan man bland annat reagera på selleri, morot och vitlök.

Andra korsreaktioner är allergi mot djur och mejeriprodukter. På laboratorienivå kan man se att mjölk och pälsdjursallergi kan korsreagera.

Det du kan göra nu på en gång är att se till att undvika citronsyra. Konstgjord citronsyra, E330 vilket finns i väldigt många av de livsmedel som säljs i våra butiker, tex i läsk men också många andra halvfabrikat.

Den konstgjorda citronsyran framställs med hjälp av svartmögel, socker och salt. Fleratlet personer vittnar om att de blivit av med sina besvär när de tagit bort citronsyran.