Plasta ner ditt hem

Plast som många känner till finns i stor utströckning i många hem. Det finns bättre och sämre kvalité på plasten.
Det finns vissa grundregler du kan använda dig av när det gäller användningen av plast och den viktigaste är att aldrig använda förpackningarna till annat än det de är avsedda för. Framförallt att många plastförpackningar inte är avsedda att användas igen,
 
En flaska vatten ska till exempel inte återanvändas utan är avsedd för den köpta drycken och ska sedan återvinnas i en pantstation.  Samma sak gäller glassbyttor som många köper, de ska inte återanvändas. Det är stor risk att plastmaterialet går över i maten.

Viktigast är kanske att börja med att banta bort så mycket som möjligt av den plast vi använder i köket och framför allt den plast som kommer i kontakt med varm, och särskilt fet, mat.

Jag kommer ofta i kontakt med att människor äter sin lunch i en plastlåda. De värmer maten i micron och äter sedan maten. OM du nu har ett starkt behov av att äta lunchen i din plastlåda som en hund bör du se till att den är märkt med siffran 5.
Plast har nämligen en siffermärkning, en så kallad återvinningssymbol.

För att förenkla finnd det sammanställt en plastmärkningsguide med riskbedömning. Den hjälper dig att sortera ut de sämsta plasterna från ditt hem och särskilt från ditt kök.
 
 
1. PET-plast används huvudsakligen i olika flaskor för drycker, flytande livsmedel eller mikro- och ugnsförpackningar. PET-plaster är även vanligt i förpackningar till munvatten, jordnötssmör, dressing, oljor och grönsaker.
 
Riskbedömning: Låg risk.
 
 
2. Polyetylen med hög densitet. Polyetenplast används till förpackningar för mjölk, yoghurt, smör, juice, blekmedel, diskmedel, rengöringsmedel, schampo, skärp, shoppingväskor, motorolja och flingor.
 
Polyetenplast med hög densitet är kraftigare och styvare än polyetenplast med låg densitet.
 
Riskbedömning: Låg risk om den inte upphettas.
 
 
3. PVC används som plastfilm till kött, frukt, grönsaker vid butiksinpackning samt till viss del i vattenflaskor och andra drycker. PVC är också vanligt i flaskor och behållare för fönsterputs, rengöringsmedel, schampo, matolja, medicinsk utrustning, ytterväggar, fönster och rörledningar.
 
PVC är från början ett hårt material, men om mjukgörare tillsätts blir det mjukt. Den vanligaste mjukgöraren består av ftalat. PVC innehåller även klor som kan frisätta farliga gifter vid upphettning. Importerade PVC-plaster kan även innehålla bly som används som stabiliseringsmedel.
 
Riskbedömning: Undvik så långt det är möjligt. Välj PVC-film utan mjukgörare.
 
 
4. Polyetylen med låg densitet. Polyetenplast med låg densitet finns främst i klämflaskor för livsmedel, bröd, fryst mat, shoppingväskor, plastpåsar, kläder, möbler och mattor.
 
Polyetenplast med låg densitet är mjukare än polyetenplast med hög densitet.
 
Riskbedömning: Låg om den inte upphettas.
 
 
5. Polypropen är vanligt i brödförpackningar, yoghurt behållare, sirapsflaskor, ketchupflaskor, sugrör, medicinflaskor, burkar och mikrovågsförpackningar. Polypropen tål höga temperaturer.
 
Riskbedömning: Låg
 
 
6. Polystyren finns främst i engångsserviser, yoghurtförpackningar och engångsburkar för sallader och liknande. Den används även i ”uppblåst” expanderad form, som cellplast eller frigolit, i förpackningar för kött- och charkuterivaror.
 
Polystyren tillverkas av etylbensen och det finns vissa uppgifter som tyder på att polystyren kan läcka till livsmedel.
 
Riskbedömning: Undvik så långt det är möjligt.
 
 
7. Övriga plaster har hamnat under siffran 7. Här finns det omdiskuterade bisfenol 7, polykarbonat samt ABS-plaster och polyamid.
 
Siffran 7 finns bland annat på vatten-, läsk- och sportflaskor, solglasögon, DVD-skivor, iPod, datorer, skyltar, displayer, nappflaskor, matlådor.
 
Polykarbonat är en mycket stöt- och slagtålig plast. Den används ofta till produkter som behöver vara hållbara, genomskinliga eller tåla hög värme.
 
Polyamid används ofta i olika köksredskap, till exempel svarta slevar, pastaredskap och vispar, som ska tåla temperaturer upp emot 200°C.
 
ABS-plast är också vanligt i hushållsredskap samt telefoner, instrumentpaneler och dammsugare.
 
Riskbedömning: Undvik så långt som möjligt.
 
Det är svårt att helt undvika plast men till matvaror kan du enkelt byta till en matlåda i stål eller glas istället för plast, matrester kan du förvara i glasburkar och saft eller liknande kan du förvara i glasflaskor eller termosar.