Nyttja semestern till hälsosamma vanor

Se till att livet blir som du önskar. Detta betyder inte alltid som du har tänkt dig men alla har vi vissa värderingar och normer vi önskar leva efter. Dessa värderingar och normer gör att vi gör vissa val i livet. När vi gör val som inte synkar med dessa kommer vi känna olust, lätt irriterade och allmänt på dåligt humör.

Vi har tre barn. Jag tror på att ge dem samma hälsosamma grund som vi ger oss själva. Jag tror på att vara konsekvent med min och vår hälsa. Att vara konsekvent leder ofta till grunden av olika vanor. Jag vill sätta många goda vanor och tankar kring hälsan hos våra barn för jag tror att det kommer leda till att de som vuxna har med sig det. 

Oavsett vardag eller ledighet vet jag att vissa principer håller vi fast vid.
Jag vet att våra barn inte mår bra av att sova för lite i flera dagar. Våra barn har dock väldigt olika sömnbehov men alla (11, 8 och 5 år) har ett behov på minst 10 timmar.

Jag tror på att ge barnen nyttig och näringsrik mat i 95 procent av alla måltider och att försöka ha måltiderna tillsammans. Det ger oss ett behagligare klimat i familjen och suget efter något sött för att få upp blodsockret innfinner sig inte på samma sätt. Vi tror inte på att kompensera och muta med mat.
Visserligen äter inte våra barn socker så för dem är det naturligt att vill man ha någon kaka eller snacks så har man bakat det eller skurit upp frukt, det finns inga "snabba" lösningar. Att äta ihop är vikitgt. Det är så lätt att barnen svävar ut och börjar påpeka vad den andra gör men syftet med att alltid äta tillsammans är just att kring måltiderna landar man i samtal och reflektion. Framför allt viktigt på kvällen innan barnen ska sova så de kan få prata av sig innan de ska sova och reflektera över saker som snurrar.

Vi tror på att begränsa allt tv och spelande. Har säkert väldigt hårda regler kontra många andra och är konsekvent på dem oavsett ledighet eller inte. Det leder till att tjatet blir mindre när de kan få spela eller titta för de vet att det är under en begränsad del av dagen och först ska man ha varit ute, gjorde något fysiskt, varit kreativt eller också bara kunnat sätta sig ner och ta det lugnt UTAN något att titta på eller lägga fokus på.

Vi tror på att barnen behöver aktivera hjärtat. Idag har till exempel jag och mannen först sprungit, sedan sprang den äldsta tjejen sedan cyklade minstingen och nu efter lunch sprang mannen och mellantjejen en runda. 

Min uppmaning är att förmedla det du tror på, tumma inte på dina normer och värderingar för det innebär att du skär sår i dig själv. Är det för ofta kommer dessa sår bli djupa och vägen tillbaka bli för lång. Våga stå för vad du anser vara viktigt. Din hälsa är viktig, du är viktig!