Målsättning

Att nå ett mål handlar inte om disciplin eller karaktär, det handlar om att lära sig hur man skapar nya vanor och ger sig själv möjligheten. Varje gång du ger dig själv ett val, kommer din hjärnas belöningssystem vilja få dig att välja det lättaste, skönaste och roligaste. Därför behövs en plan, oavsett vad du vill utveckla eller uppnå, för att lyckas.
Första steget är att ha ett mål som motiverar dig och som du vet varför du vill uppnå detta mål.

1. Se till att ditt mål är för din egen skull och inte för någon annan. Hitta din inre motivation. Din drivkraft. Ditt varför, leta på djupet. Tjata på dig själv som ett litet barn och fråga dig varför, varför, varför till du inte längre kan hitta något svar.

2. Ta bort ordet inte, aldrig och alltid. Hjärnan visar inte hänsyn till dessa begreppet utan fokuserar istället mer på inte/alltid & aldrig. Exempel: När jag sätter mig framför tv;n ikväll skall jag inte äta godis. Vad intresserar dig? Jo godis? Säg då istället när jag sätter mig vid tv;n ikväll skulle det vara gott med en kopp te. Eller jag ska alltid träna fyra gånger i veckan. Vad händer om du blir sjuk? Du behöver jobba över eller något annat oförutsett händer och du bara klarar av två gånger. Istället väljer du att säga att jag skulle må bra av att träna två gånger i veckan, fyra gånger hade jag varit riktigt stolt över mig själv. Målet avdramatiseras och hjärnan får ett annat fokus.

3. Bestäm dig, planera och ligg steget före dig själv.

4. Du kommer misslyckas under vägen. Kom ihåg att så länge du inte slutar så kommer du alltid att ta dig framåt och till slut i mål.

5. Släpp taget om dina begränsande tankar. Ingenting är omöjligt bara olika svårt. Vissa av oss väljer en svårare väg än andra men kommer bara fram lite senare om vi fortsätter.
 

Inspireras av andra men jämför dig bara med dig själv!

 
 
Se till att UNNA dig träning, bra mat, tid för mental återhämtning, god sömn och en stressfri vardag. Koppla inte belöning och beteenden som ger negativ effekt på ditt mål. Se det som att du är värd att motionera, du är värd att äta bra mat. Många gånger gör vi tvärtom använder de faktorer som bidrar till en god hälsa som bestraffning. ”nu åt jag den där bullen igen trots att jag inte tänkte det, då får det bli dubbla pass på gymmet”. Eller ”nu kom jag bara upp i 8000 steg idag då får jag minsann gå 20000 imorgon”. Eller nu tränade jag nu är jag minsanna värd fredagsmys i soffan med öl/vin och snacks. Hur stor chans är det att du lyckas med ditt mål om du hela tiden straffar dig själv?

Planera din tillvaro och välj ovanorna medvetet.

Gör varandra delaktiga i era mål och inspirera varandra. Peppa varandra att göra bra val. Kom med positiva kommentarer. Väljer någon att tacka nej till tårtbiten – stötta din kollega/vän/partner liksom om personen medvetet väljer tårtbiten just idag, kom inte med gliringar. Båda situationerna måste vara lika okej så länge personen gjort ett medvetet val! Har du en partner, vän eller någon annan i din omgivning, var inte rädd för att uttrycka ditt mål! Rädsla har vi alla men när de blir för stora begränsar de oss.
 
Fyll på måbra-kontot genom att skratta, gör en high kick, kramas eller ge varandra en klapp på axel och ett ”bra jobbat”. Säg några positiva ord varje dag till dig själv som du skulle säga till din bästa vän/partner för att peppa hen. Se till att det är roligt att skapa en ny vana!

Framgång skapas inte genom att aldrig misslyckas utan genom att resa sig varje gång du gör det. Ta lärdom och träna mer på den eller det du inte riktigt har lärt dig än men tänk annorlunda!
 
Ta fram penna och papper.
Nuläget: vart är jag idag?
Mål: Vad vill du uppnå? VARFÖR (vad kommer målet bidra med i ditt liv)?
Kan du dela upp ditt mål?
Hur mycket tid/vecka respektive dag har du att avsätta som kommer bidra till att du når ditt mål?
Strategi: Vägen till målet? Hur ska jag komma dit?
Hur firar du?
Måldatum:
 
Exempel:
Nuläge: mitt midjemått är 95 cm som kvinna
Mål: Under högriskzonen för kvinnor som är 88 cm
Varför? Jag vill se mina barn växa upp. Det finns ärftliga sjukdomar i släkten som jag vill undvika. Genom att minska midjemåttet skulle jag troligtvis sluta snarka och få bättre sömnkvalité och därmed få mer energi i vardagen. Genom att minska midjemåttet kommer jag bli piggare för det betyder att jag äter bättre och tränar bättre. Jag komme må bättre med mig själv och midjan minskar och det blir lättare att knyta skorna.
Strategi: Kost, vardagsmotion, träning, sover redan bra och upplever mig inte stressad.
 
Bryt sedan ner målet till ett konkret fokus första månaden  (vecka för vecka och sedan en sak varje dag att göra annorlunda, bli medveten om, tacka dig själv för att du gör något väldigt bra eller till exempel förbättra):
Vecka 1: titta på innehållsförteckningarna hemma och i affären, vad är okej för mig? Vad bör jag undvika?
Vecka 2: Börja dagen bra, vad är en bra frukost för mig? När passar det mig att jag äter den?
Vecka 3: Planera  veckans middagar, bonus brukar bli att det blir över till att ta med sig lunchlåda. Bra för hälsa och plånboken.Vardagsmotionera, minst 7000 steg som ska ökas successivt till minst 10000 varje dag (då är inte träningspassen inkluderade)
Vecka 4: Försök känna skillnad på kroppens signaler, hunger/sug? Hungrig, ät! Sugen – har jag druckit för lite? Ätit för lite fett? För lite grönsaker? För mycket kolhydrater? Hoppat över måltiden? Stressat? Sovit dåligt? Orolig över något?
Månad 2 väljer jag kanske att fokusera på träningen mer eller på den upplevda stressen.