Lucka 9 - vad händer om du går i konkurs?

Jag pratar då inte ekonomisk konkurs utan hälsokonkurs. Projektledaren i dig som skapar en sån stress att du går i hälsokonkurs! Jämför din hälsa med din ekonomi - inkomst/utgifter! Någonstans vill du gärna ha lite mer inkomster än utgifter eller i alla fall gå jämnt ut. Vill du hellre ge dig själv förutsättningar för en god hälso nu eller när den har gått i konkurs?

Vi backar lite..
Hos mig lever det ingen feminist utan en humanist! Idag i Sverige har vi i mångt och mycket lika stora möjligheten att ta oss precis samma rättigheter, möjligheter och du har samma skyldighet vare sig du är män eller kvinna. Jag har alltid sett det som en fördel att vara en stark och intelligent kvinna som vet vad hon vill. Jag har aldrig upplevt att jag får mindre betalt eller ett annorlunda bemötande på grund av mitt kön, Det finns dem som får det och det är tragiskt att vi 2016 ska behöva uppleva det. Mitt svar är dock citatet jag skrev igår "om du inte gillar vart du är, BYT plats" för det finns andra människor som kommer uppskatta dig för den du är oavsett kön eller bakgrund.
Vi har våra könsroller, är inte det fantastiskt? Jag har valt att leva med en man inte med en könsneutral individ. Låt det få vara så, allt behöver inte vara unisex. Identiteten sitter inte i om en kille bär rosa eller blått eller en tjej bär klänning eller jeans. Vill min son ha ett lucialinne eller en klänning. Inte mig emot, men jag klär inom honom i det bara för att hävda något. Jag behöver inte bevisa för omvärden att han får uttrycka sin sexualitet precis som han vill, precis som hans systrar. 

Det jag vill komma till är att vare sig du är man eller kvinna har du ett val. I jultider är många stressade och oftast du som antar dig familjens projektledarroll. Troligtvis antar du dig exakt samma roll i alla möjliga sällskap, jobbet, barnens idrottsförening, föräldramötet och så vidare. Sitter det hos dig eller hos dig som kvinna/man? För när jag tittar runt mig är det många män (kvinnor) i min omgivning som har fantastiska kvinnor men som inte alls tar ansvar för hemmets alla sysslor eller agera mamma till sin partner. Likväl finns det många fantastiska män som har en kvinna (eller man?) som axlar största ansvaret för logistiken. Sitter det hos dig eller hos omgivningen? För många gånger hör jag också uttrycket "omgivningens krav"? Ställer du krav på dina vänner? Din man? Dina barn? Eller förväntar du dig saker och glömmer att berätta? Är det omgivningen som ställer krav på dig eller du som ställer krav på dig själv för du tror att de har samma förväntningar som du?

Detta är inte ett problem och kommer troligtvis inte bli en hälsokonkurs om du själv har valt din roll, har insikten och gör det med lust. Känner du på något sätt missnöjd med din situation och du ofta uttrycker "jag får alltid...""du tar aldrig ansvar för..""jag är så trött på att påminna dig om..""glöm inte...". Lät det positivt? Nej, troligtvis är du ingen positiv projektledare heller, men du är praktisk! För allt du gör slipper omgivningen göra och då kan de troligtvis tåla lite gnäll från din sida. Frågan är om ditt hälsokonto kan det?

 Skillanden huruvida du är nöjd med lösningen sitter i din mentala inställning till situationen!