Lucka 23 - intervallutmaning

Jag tycker du i möjligaste mån ska försöka göra din löpning ute och inte på löpbandet. Ibland kan det dock vara svårt. SKa du köra ett snabbpass kan det vara svårt om det är ishalka. Däremot perfekt om du vill teknikträna - små korta steg. Vill du springa i ett specifikt tempo kan det underlätta med löpbandet. Ofta springer vi våra återhämtningspass för snabbt och våra snabba pass tenderar att bli för långsamma. Då kan ett löpband vara till fördel men byt då din runda mot banträning utomhus så håller du lättare tempot men då med hjälp av en pulsklocka. Löpningen behöver vara målspecifik så vill du bli bättre på löpning på löpbandet behöver du träna majoriteten av passen där men ska du springa ett lopp eller förbättra konditionen allmänt rekommenderar jag att du tränar utomhus både för att få varierat underlag, varierad terräng men också att träna och slappna av i hjärnan. Det finns ocksp en viss skillnad i hur musklerna aktiveras vid löpband kontra utomhuslöpning.

Några intervalltips inför ledigheten som går att göra ute eller på löpbandet. Ett kort pass får de flesta in:

Värm alltid upp med promenad eller lättare jogg i 7-10 min.

Exempel på intervaller, total tid på intervaller 10-20 min:
- 70/20-intervaller: högt tempo i 70 sekunder och vila 20 sekunder. 
- 30/30-intervaller: jobba 30, vila 30
- 20/10-intervaller: Jobba 20, vila 10
- Fartlek: gå på känsla under viss tid, kör på hårdare, kör lättare osv. detta kan vara det lättaste om man kör utomhus. Springa till nästa lyktstolpe, gå till nästa sten osv.
- Pyramid-intervaller: 1,2,3,4,3,2,1 minuter vila i 50% av intervalltiden, gärna genom lugnare tempo. 
- Spring 200 m, 300 m, 400 m (ev upp till 600 m beroende på kondition). Kan sedan backa passet bakåt också innan du är klar beroende på konditionsnivå.
- Spring 1 km, vila halva tiden. Antingen aktiv styrketräning i vila som plankan eller knäböj.

Efter intervallerna skall du vara så trött och låt intervallerna vara max 10 min inledningsvis och successivt öka till 20. I vilan är det viktigt att du kommer ner i puls! SÅ om det innebär att du är stilla helt eller joggar sakta eller kör aktiv styrketräning får du känna av.