Lucka 22 - våga ställ krav

Vi ska fortsätta lite på temat magbakterier och gå vidare varför det är värt att prioritera att ta med sig luncher med råvaror du vet vart de kommer ifrån OM du byggt upp din vardag med att börja hitta bra frukostar samt lagade middagar på råvaror. Kanske har du redan nu börjat plocka med dig lunch när det finns rester?
Det är bekvämt, smidigt och ett bra avbrott från arbetet att äta lunch ute. För många är lunchen ute en räddning i vardagen för planeringen saknas. Mina luncher ute är lätträknade på max 2 händer under 1 år och det finns anledningar förutom kostnad...

En studie som publicerades för snart ett år sedan tyder på att emulgeringsmedel bland annat kan förändra sammansättningen av bakterier i tjocktarmen. Det är första gången som dessa tillsatser, på ett sådant direkt sätt, har visat sig påverka hälsan. Fler studier under året har kommit och som jag skrivit tidigare är tarmfloran ett hett ämne i forskningsvärlden.

Emulgeringsmedel är en livsmedelstillsats vars främsta uppgift är att vara konsistensgivare. Det hjälper alltså livsmedlet att hålla ihop, något som annars kan vara svårt för processade lättprodukter alltså livsmedel utan fett och socker. På samma sätt används ofta emulgeringsmedel i proteinrika livsmedel för att få ner kostnaden. Ett larm som kom för en tid sedan är hur de fuskar med äggröran på hotellI.
Kyckling är en annan sådant livsmedel om du ska tänka ur djurhantering, miljö och vad det gör för hälsan så får den många minus. Vanligt är det att kycklingen de köpt hos grossisten kommer från stora thailändska fågelfabriker där djuren föds upp under villkor som inte ens är i närheten av svensk standard. Majskycklingen som "finare" resturanger brukar stoltsera med kommer ofta från Brasilien, Slovenien eller Danmark. Vanligt är också att kötthalten är betydligt lägre och istället drygar tillverkarna ut kycklingen med vatten och för att den inte ska bli platt, torr och slapp tillsätts kemiskt modifierad bindingsmedel.
Hur ofta frågar du efter vart maten kommer ifrån eller vilka förhållanden till exempel djuret haft när du äter ute? De flesta accepterar bara läget, för ögat och munnen ska det smaka fräscht.
Vanligt är att livsmedelsindustrin vänder på det - de ser VAD konsumenten vill ha och sedan försöker skapa en produkt bakvänt med ingredienser som ska vara kostnadseffektivt, se bra ut och smaka bra och oftast finns ett specifikt önskemål om hur slutprodukten ska vara fördelad mellan fett/protein och kolhydrater.

Här i Sverige har vi inget krav på att resturangerna måste skriva en fotnot på menyn när det används vissa tillsatser som smakförstärkare, konserveringsmedel, sötningsmedel eller färgämnen. Visste du att till exempel svarta oliver ibland får färgämnetr järnglukonat (E579) för att se svartare ut?

Så för en hållbar livsstil behöver du se till att lunchen/middagen än så länge är mer ett undantag än en regel. Våga ifrågasätta vart produkterna kommer ifrån. Har de råvaror eller livsmedel. Skapa dig möjlighet och ställ kraven att veta vad du köper!

Gå inte på ordet "utan tillsatt socker" eller ett annan vanlig märkning som är "naturliga råvaror" utan att granska vad du köper eller ifrågasätta. Naturliga råvaror är inte alltid en bra produkt utan kan innehålla mycket tillsatt socker i från fruktjuicer med mera.