Lucka 15 - löptekniken

Löpning är fantastiskt och något vi är skapta för att göra. Kanske inte alltid den intensiva och pressande löpningen som många gör idag utan mer röra sig långt, länge och långsamt. 
Löpning och själva tekniken för många sker naturligt när vi är små men kan för vissa i vuxen ålder bli något vi behöver justera för att skapa en skonsam rörelse i kroppen. 
Har du inte ont eller känner dig stark under löpningen så behöver du troligtvis inte justera något. Men här följer några punkter som kan vara bra att tänka på för att få ett steg som följer med kroppen och som spar dig energi.

Du vet - skillnaden mellan en löpare du möter som ser ut som den kan springa hur långt som helst och löparen du tittar ödmjukt och medlidande på som kämpar sig igenom varje steg!


1. Hållning
En bra hållning är viktigt för en bra löpteknik. Det du vill undvika är en ihopsjunken, sittande hållning som gör att du tröttnar snabbare. Sträck på dig och gör dig så lång som möjligt – hela vägen från tårna till nacken. Öppna upp bröstkorgen och dra axlarna bak. Flytta vikten från hälarna framåt till tårna. Sist men inte minst – skjut fram höften. Snabbkoll som inte är för avancerad för de flesta är att börja ha koll att öronen sitter rakt ovanför axlarna och inte framför. Armarna pendlar längs sidan rakt fram inte som boxningsslag ut i sidan. Föreställ dig en glasskiva ut från kroppens mitt som du inte ska krossa.

2. Andas
Föreställ dig en slang genom kroppen som inte får vikas utan några som helst omständigheter. Under lägre tempo ska du kunna andas genom nästan. Kan du inte syresätta dig så kan det vara ditt hinder i att komma vidare i din löpning. Träna på det under din uppvärmning! Ta 5 djupa andetag in/ut genom näsan. Vid kraftigare ansträning behöver du troligtvis blåsa ut genom munnen eller helt använda munnen som vid intervaller.

3. Steglängden

Springer du med långa kliv ökar belastningen på kroppen. Tänk istället på att springa med snabba, korta steg. Föreställ dig nästan känslan av att korta snabba steg som inte lyfter mer än du behöver för att föra dig framåt. Det finns appar som hjälper dig hålla takten på en löprunda innan du kommit in i det.

4. Landa på framfoten

Det kan finnas stora fördelar att se över din landning. Landar du på hälen eller framfoten?Backlöpning kan hjälpa dig bli stark på framfoten. Detta är dock något du behöver göra i små doser för att inte riskera överbelastning på vaderna och fotlederna om du springer på hälarna. Steget bromsas in en aning om du landar på hälen och skador som till exempel benhinneinflammation kan lätt uppstå.
Detta är också sättet att kunna bli snabbare när du släpper bromsen i steget. Sök gärna på Pose Method

Testa dig själv – hur bra löpteknik har du? Välj en av punkterna att analysera under din nästa löprunda för att veta vad du behöver justera för att bli en effektivare löpare.