Lucka 13 - ge din hud det bästa

Glad Lucia! Vi började morgonen på minstingens dagis och lite lussefirande. Han var en hulkentomte, det bästa av 2 världar i en 3-årings liv :)

Idag tänkte jag tipsa lite om naturlig hudvård. Något som du generellt sett inte bör gå på är allt som står naturliga ingredienser eller ekologiskt. Det betyder INTE att det är bra produkter, utan läs, googla och fundera på vad produkten innehåller. Din hud är ditt största organ i kroppen. Allt du smörjer på utsidan kommer in. För många med problemhy är det en ond cirkel av olika produkter för att dämpa symtomen men du har aldrig funderat över orsaken. Hos många sitter den i kosten och din tarmflora.
Det du smörjer på dig bör du kunna ÄTA!

Body Butter / Kroppssmör – 3
70 g Mandelolja
30 g Kakaosmör
20 g Bivax
Väg ingredienserna och häll dem sedan i en värmetålig bunke (t.ex. rostfritt stål). Smält sedan ingredienserna i vattenbad under omröring tills allt smält samman. Sedan är det dags att ta av bunken från kastrullen med vatten. Låt blandningen stå ett tag och vispa gärna med elvisp i bunken då och då tills body buttret svalnat helt. Du kan låta det gå några minuter mellan vispningarna. Det är viktigt att det blandas ordentligt medan det svalnar. Pytsa sedan över ditt body butter i en eller flera burkar.

Hållbarheten är några veckor (förvaras gärna mörkt och ej för varmt), för längre hållbarhet kan du ta naturligt E-vitamin.
Det går också bra att droppa i några droppar valfri eterisk olja om du vill ha ett doftande body butter. Utan eteriska oljor så doftar det milt av mandel och choklad.
Tänk på! Konsistensen på body buttret kan till en början kännas lös. Men efter ett dygn så har det satt sig och får då en betydligt fastare konsistens.
Skulle konsistensen bli lite grynig så är det inget fel, det kan ha med temperaturer att göra eller att det inte blandats tillräckligt väl.

Ansiktsmask med Gurkmeja
1 1/2 msk Mixade Havregryn
2 msk Kokande Vatten
1/2 tsk Gurkmejapulver
1 tsk Honung
1 tsk Kokosmjölk (feta lagret)
Några droppar Olja (jag tog kallpressad Mandelolja)
Gör så här:
Börja med att mixa havregryn och mixa dem gärna så fint som möjligt. Häll havremjölet i en skål och blanda ned det kokande vattnet. Rör om då och då. Låt stå och svalna i några minuter och rör sedan ned resterande ingredienser. Om ansiktsmasken känns för lös i konsistensen så är det bara att blanda i lite mer havremjöl och ta i mer kokosmjölk för en lösare konsistens.
Lägg ansiktsmasken på rengjort ansikte och hals. Låt sitta i ca 10-15 minuter och skölj av med varmt vatten.
Smörj sedan med din hemmagjorda ansiktscréme, du hittar även fler recept på Organic makers samt det du eventuellt behöver inhandla.

Lycka till! Mindre skit på huden = mindre skit i vårt vatten!