Leverns status, ett mått på hälsa/ohälsa?

I den metabola hälsan eller ohälsan står levern i fokus. Hur levern mår är ett tecken på hur din kropp mår. Det finns starka kopplingar mellan leverns status och metabol ohälsa.

En kärna i den metabola ohälsan är förfettning i levern. Insulinresistens i levern leder till ökad förfettning i levern och inflammation (se även inlägget från i förrgår). En ökad förfettning i levern leder också till insulinresistens (koppling till diabetes typ 2 och 3)

Fettlever är västvärldens vanligaste leversjukdom och kan också orsakas av för hög alkoholkonsumtion och vissa mediciner. Den största orsaken till insulinresistens är högt insulin. Vid det här laget kan ni vad som orsakar högt insulin? Jojo-bantning, kraftig träning med för litet intag av energi i omgångar, snabba kolhydrater, för mycket mat, kronisk stress, eventuellt mjölkprotein och överskott på fruktos (då ffa på godis, kakor, läsk m.m.). 

Idag finns det ingen behandling mer än livsstilsförändring som kan behandla fettlever. Däremot finns det en stark koppling mellan tarmfloran och fettlever. Många patienter med fettlever uppvisar ofta en försämrad uppsättning bakterier i sin tarmflora. Liksom personer med övervikt gör. Något som motverkar detta är motion, fibrer och eventuellt fasta.

Jag tror att framtidens mått på ohälsa kommer bland annat vara att scanna levern. Det kommer vara som nutidens BMI!