Lever du för att dö senare eller för att leva längre?

En person sa en gång till mig "tänk så här Jessica, det finns en person som du alltid har med dig. Dig själv!! Varför lär vi inte kännsa oss själva bättre. Varför är många människor mer fokuserade på möten med andra än sig själva?"

Med ålder kommer erfarenheter. Är vi ödmjuka lär vi oss av våra misslyckanden och av våra framgångshistorier. Jag ska ge dig ett exempel, om du tidigare testat att gå ner i vikt. Du gick ner, 5, 10, 15 eller 20 kg, siffran är inte viktig men det var lyckosamt för dig. Nu ett par år senare är du tillbaka och väger kanske mer än du till och med gjorde när du började då. Var detta lyckosamt? Både ja och nej, men det många gör är att de gärna vill kopiera denna händelse igen och tro att det är rätt för oss just nu. Det vi ska ta med oss är att misslyckanden är ett sätt att lära sig men eftersom det inte funkade just då så är det troligtvis NÅGOT du behöver förändra i sättet du gjorde det på för att det ska bli hållbart. Eller så var det inte rätt just då för du hade inte rätt förutsättningar. Det du bör gärna är att plocka med dig det du kände var hållbart. Dubblera tiden det tog för dig att komma i mål! Analysera, reflektera och se till att du utför det utifrån dina förutsättningar. Är det något nytt du har som mål. Se till att inspireras av andra som genomfört detta tidigare men gör om det till ditt eget. 

Föreställ dig att livet är som ett hus av tegel. Du lägger en sten i taget, du kan bara lava ett visst antal rader, sedan behöver teglet bränna fast, torka och bli stabilt innan du kan fortsätta lava mer. Precis så är det med ett mål, gör några förändringar, se till att de funkar innan du går vidare. Sätt inte för stramt måldatum. 

Under tiden du gör detta och strävar mot ditt mål kan du se livet som ett bankkonto. Inkomster - utgifter. Vi behöver sätta in på kontot, inte bara plocka ut. Vi behöver planera för en månad med fler utgifter än inkomster, inte ligga på marginalen. För att göra detta kanske du behöver släppa taget om dina begränsande tankar. Se förbi det där du inte tror du klarar av eller inte är något för dig?
 
Tänk på att det finns olika typer av mål:
Emotionella mål:
   Hur trött är jag när jag tränar ett specifikt pass?​
   Hur mår jag efter ett träningspass?​
   Hur pigg känner jag mig när jag äter rätt för min kropp?​
   Hur bra sover jag?​
   Bra mål om du har mycket stress runt dig eller om ”vardagslivet” krånglar.​
   Använd skattningsskala

Prestationsmål:
Ofta drivna, engagerad – typ A människor som sätter upp dessa mål.​
Frågan är inte OM jag ska träna eller förbättra min hälsa utan hur och vad jag ska fokusera på.​
Klarar du fler krav? ​
Vad ska jag fokusera på? Oftast tidsbestämda (tex lopp, milen på en viss tid)

Genomförandemål:
Fördelen är att du får feedback direkt efter ditt pass. ​Du har gjort ett pass!!
Exempel: Jag ska träna 3 ggr/v i 6 veckor. Om du inte klarade det sist vad gör att du kommer klara det nu? Då är det bättre att ändra till ett emotionellt mål.
Oavsett hur många pass jag ska göra ska jag känna mig nöjd efter passet. Då behöver vi veta vad vi är nöjda med?​
Om du ska äta ett visst antal måltider eller visst antal kalorier, vad händer om jag inte gör det?
Bra metod för att komma igång!
Kvalitén är inte lika väsentligt här utan bara att man gör det. 
​Kan jobba med stjärnor för olika genomföranden.

Konsekvensmål:
Gör jag X får jag Y​
Vanligaste är vikt​
Väldigt sällan målet lyckas om du enbart har detta mål​.
Belöning inte bestraffning om det inte går som du tänkt. 

Vad har du för typ av mål?