Lasagne med egna plattor

EN favoritmåltid här hemma är lasagne. Lasagne är en sån måltid som jag brukar göra när jag behöver förbereda mat på grund av tidsbrist.

Hur gör du då om du inte har pasta i den? Jo du gör egna plattor på färsost, ost och ägg som bas. 

Lasagneplatta (or)
4 ägg
125 g philadelphiaost, keso eller annan färskost
0,5 dl fiberhusk
0,5 dl riven ost (kan uteslutas)

Sätt ugnen på 150 grader, Lägg i ägg, färskost, ev osten och fiberhusk i en bunke. Mixa allt med stavmixern till en jä,n smet.

Ta fram två bakplåtspapper (gärna i teflon). Lägg smeten på bakplåtspappret och lägg ett bakpapper över och börja kavla ut till papperskanterna. Lägg över det på en plåt. Om du har vanligt bakplåtspapper låt översta laget vara kvar på i ugnen och dra bort det när plattorna gräddats färdigt. Har du teflon som är lättare, dras bort översta pappret. Grädda i ugnen i 10 minuter. Gör under tiden köttfärsen och såsen. Höj ugnsvärmen till 220-225 grader när plattorna är klara och skär dem i lagom stora plattor till din form.

Köttfärssås

500 färs (eko). Vi har ofta rådjur eller lamm eftersom vi sällan köper färs i affären men kan göra på nöt- eller blandfärs.
​Smör att steka i
1 gul lök
1 burk krossade tomater (400-500 gr)
paprikakrydda,
Chilikrydda
Salt
Svartpeppar
Persillade
Ost att ha ovanpå lasagnen: 100 g 

Hacka löken fint och fräs på och stek med färsen. Häll i tomatkrossen och krydda - låt småputtra på plattan i ca 10-20 minuter.

Ostsås:

2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde (40%)
100 g gräddost
salt, svartpeppar.

Låt creme fraiche och grädde koka upp, dra sedan åt sidan och rör ner osten tills den har smält. Smaka av med salt och peppar.

Börja med på köttfärssåsen, sedan ostsås och på med ett lager plattor. Varva nu så i 1-2 varv till. Avsluta med osten på toppen.
Grädda i ca 15-20 minuter i ugnen tills lasagnen fått färg!
 

Söndagsens snabbmat klar eller att förbereda till veckan till en kväll du har lite tid!