Intervallutmaning

Jag älskar intervaller. Det går snabbt, jag får vila emellanåt och jag märker en tydlig förbättring på konditionen snabbt.

En personlig favorit till mig är 1 km-intervaller i naturen.

Min favorit är ett 1 kilometersspår i skogen här intill. Mellan varje 1 kilometersintervall brukar jag "vila" med knäböj i pyramidform det vill säga 10-20-30-40 repetitioner. Första varvet kör jag 10 repetitioner, sen srpinger jag igen, andra varvet 20 repetitioner och så vidare. Du kan byta ut knäböj mot annan valfri övning som plankan för att vila benen. Då kanske du står i plankan 30 sekunder till 1 minut mellan varje varv. ELLER så vilar du helt halva tiden du sprungit på för att få återhämtningen och kunna trycka i på kommande varv.
1 kilometersintervaller är tuffa som de är och inget för nybörjaren som vill komma igång med löpning! Syftet med intervaller är att komma ner i puls mellan varje intervall vilket gör att du får anpassa det till en aktiv eller passiv vila.

Kan man göra dessa på löpbandet? Absolut MEN du ska känna till att löpning på bandet inte kan omvandlas till den naturliga löpningen utomhus, framförallt inte om du ska springa ett lopp. 
Att springa på löpbandet kan vara till fördel om just fotistättningen och kontroll på hastighet är syftet.
Nackdelen med löpbandet är att vid fotistättningen behöver inte muskulaturen aktivit trycka fram ditt steg. Det betyder att du får inte ett lika aktivit frånskjut som när du springer utomhus. Främst brukar den som mest springer inne märka det i vader och fotleder vilket gör att du kan höja lutn ingen på bandet och springa i "backe" inomhus för att få en mer aktiv rörelse samt komplettera med styrketräning för fotleder/vader.
Terrängen ute gör också att den djupa bålmuskulaturen aktiveras på ett annat sätt än vid "platt" löpning på löpbandet så du får en större aktivering av överkroppen vid löpning utomhus.
 

"Jag klarar det, jag ska bara ta ett steg till, ett steg till och ett steg till sen är jag i mål"