Inte bara rätt sorts fett utan snarare längden på fettsyrorna

Kolhydrater är inte negativt för dig om de är av bra kvalité. Hur stor mängd vi tål beror på hur insulinkänslig du är däremot mår (i stort sett alla) bra av att reducera kolhydraterna och äta max 100 gram/dag av bra kvalité. Precis som det finns olika kvalité på kolhydrater finns det olika kvalité på fett eller snarare fettsyror. 

Pratar vi mättat fett som många är/har varit reserverade mot så delas de in i olika grupper beroende på längden på fettsyrorna (långa, medellånga och korta). Där de meddellånga och de korta fettsyrorna har lättare att förbrännas i kroppen.

Blev extra glad igår när det (i alla fall här på P4 Halland) pratades en del om näringsinnehållet och varför det är extra viktigt för alla personer som äter sämre kvalité på sin mat att få i sig till exempel grönsaker av bättre kvalité.
Många lägger om kosten, tycker de äter nyttigare för de skär ner på socker, eventuellt gluten och kanske börjar laga mer mat MEN så glömmer de bort fettet. Det som sker när du inte tar lagom mängd fett till måltiden är att du måste äta ofta, tarmarna får sällan vila, du måste flera gånger om dagen ta ett beslut om VAD du ska äta. Här är det ännu viktigare att ha planerat maten innan annars är risken att om du ska äta 5-6 gånger om dagen (istället för generellt sett 3-4 gånger) att du väljer ett sämre alternativ för dig någon av tillfällena den dagen du väl kanske är stressad eller sovit dåligt. Maten får också lägre insulinindex (dvs hur snabbt maten tas upp i kroppen) med hjälp av fett. Föreställ dig hur magen känner sig när den hela tiden måste arbeta (tarmrörelser sker hela tiden och kurrandet som vi kan höra ibland beror på att magen är tom och det bildas ett ljud). Det är precis som du till slut känner om du vecka ut och vecka in har för mycket inbokat, träningen bortprioriteras och återhämtning finns inte. 

Alla våra cellers membran består till stor del av fett. Kvaliteten på fettet påverkar hur effektivt cellen ska kunna släppa in näringsämnen och släppa ut slaggprodukter. Fett ingår i alla hormoner och är särskilt viktigt för hjärnan och nervsystemet. Våra fettlösliga vitaminer kan inte tas upp utan fett tillgämgligt. Äter vi inte rätt sorts fett däremot är det rent av skadligt för oss. Kokosfett är mycket rik på laurinsyra som också återfinns i bröstmjölk. Laurinsyran omvandlas till monolaurin som har en stark antiinflammatorisk effekt. Extra viktigt såhär vid förkylningstider men laurinsyran är också extra viktig för dig med matsmältningsbesvär och gasbildning dvs kokosoljan stärker vår tarmhälsa. 

Fleromättade fettsyror, omega 6 och arakidonsyran (som finns i kött, mejeriprodukter, solros- och majsolja samt soja)  är de viktigaste komponenterna vid ett förstadium till uppkomsten av inflammationer och  kan på så sätt orsaka depression, plackbildning med medföljande hjärt- och kärlsjukdom och diabetes. 

I cellerna används de medellånga fettsyrorna till energi, där de påskyndar ämnesomsättningen, i stället för att lagras som kroppsfett. Tro dock inte att du kan äta kokosolja och få igång din förbränning utan precis som med många andra saker behövs ett helhetstänk.

Vi börjar komma så långt att många inte längre är rädda för mättat fett så nästa steg blir att prata fettsyror istället för enbart fett. De medellånga triglyceriderna som det finns mycket av i kokosfett har inte samma effekt på våra kärl som de längre mättade triglyceriderna.
Nästa steg efter detta är kanske att gemeneman börjar prata om vad som faktiskt sker på cellnivå ;-)

 

Vad gör du för förändring idag mot en bättre hälsa?