Inget tillsatt socker betyder bra?

Att läsa en innehållsförteckning är en djungel. Att läsa på framsidan på en produkt att den inte innehåller något tillsatt socker kan innebär att den ändå innehåller sötningsmedel. Vissa sötningsmedel (kanske alla?) och emulgeringsmedel påverkar tarmfloran. Eftersom vi idag vet att tarmfloran har stor betydelse för vår hälsa är de nya rönen intressanta och därför ska man inte ta för givet att en produkt utan tillsatt socker är ett bättre alternativ framförallt inte i läsk där till exempel det oftast används mer high fructose corn syrup som är förödande för vikt och hälsa oavsett om de håller sig inom de referensramar som finns för livsmedel.

Tänk när du läser en innehållsförteckning att de alltid står i ordningen av den mängd de innehåller i livsmedlet.
På en juice kan det till exempel stå "inget tillsatt socker" men det man pressar bort i en juice är fibrer och kvar blir flytande fruktos, jämförelsebart med läsk men utan tillsatser.

Bara för att en produkt är ekologisk innebär det inte att den är bra. Bara för att jag köper ekologiskt godis så innebär det inte att det är nyttigt. Jo det finns faktiskt många som gör den bedömningen. Livsmedlet innehåller ju oavsett socker och kanske tillsatser men bara de att ingredienserna är ekologiskt framställda.

Kärt barn har många olika namn:
Fruktos, Fruktsocker
Laktos, Mjölksocker
Glukos, Glykos, Druvsocker, Dextros
Maltos, Maltsocker, Trehalos
Sackaros, Sukros, Rörsocker, Betsocker
Stärkelse, Modifierad stärkelse, Potatisstärkelse, Majsstärkelse, Vetestärkelse
Potatis, Potatismjöl, Potatisflingor
Sirap, Maltsirap, Majssirap, Lönnsirap, Glukossirap, Fruktossirap, Isoglukos
Glukos-fruktossirap, Fruktos-Glukossirap, Invertsockersirap, Stärkelsefruktossirap
Råsocker, Farinsocker, Florsocker, Palmsocker, Invertsocker
Majsmjöl, Maltodextrin, Melass
Honung, Torkad frukt
Fruktjuice, Druvjuice, Juicekoncentrat, Fruktpuré

Tycker du dessa ovan är många, det finns cirka 190 namn på olika former av socker eller stärkelser. Ibland står det en viss procent socker som de tydligt märkt ut men skriver sedan också glukossirap och majsstärkelse senare i innehållsförteckningen. Det betyder att de är tydliga med andelen tillsatt socker men inte med de övriga sötningsmedlena så hittar du fler än ett namn för socker som är tillsatt i livsmedlet bör du vara ännu mer skeptisk eller snarare medveten om att det inte är en bra produkt du köper. Det är också bra att titta på det totala kolhydratintaget eftersom där är summan av olika former av kolhydrater (stärkelse, kostfiber och/eller sockerarter).

Mitt bästa tips är att:
1. köp inte hem livsmedel utan råvaror. För mig är denna en skillnaden då jag anser att ett livsmedel har en innehållsförteckning medan en råvara inte har det och du lagar det istället det själv. Clean eating. Detta är inte sagt att ett livsmedel inte kan innehålla enbart naturliga råvaror.

2. Om du ska köpa hem ett livsmedel. Läs inte på framsidan utan baksidan.

3. Undvik definitivt flytande livsmedel. 

Läs gärna på äkta vara mer om märkningen "utan tillsatt socker"