Hur uppskattar du hur mycket socker det är i det du äter?

Många ser enbart socker som finns i våra olika sötsaker. Som jag nämnts innan omvandlas alla former av kolhydrater till socker (glukos) i kroppen.
Vill du få en uppfattning om hur mycket socker ett livsmedel innehåller kan du dela siffran med 3. Har du 9 gram kolhydtater/ 100 gram i ett livsmedel så är det = 3 sockerbitar. Detta oavsett om det är smågodis, läsk, bröd, flingor med mera. Se bak på förpackningen och jämför olika livsmedel. Skapa en medvetenhet om ditt intag varje dag.

Jag tycker personligen att förhöjd sockerskatt vore något att införa. Trots allt kostar det samhället miljontals kronor varje år och det vore inte mer än rättvist mot oss andra att skräpmat är mer kostsamt än hälsosam mat. Visste du att 75% av sjukvårdens kosnader går till metalabola syndromet

Här får du ett tips på ett mer hälsosamt fika till helgen somjag bjöd på förra söndagen när vi hade gäster, Rawfood tårta med smak av jordgubb och citron:
Botten
4 dl nötter (jag använde 2 dl hasselnötter + 2 dl cashewnötter)
15 färska dadlar (kärna ur)
1 dl kokosflingor
1 msk av pressad citron
1 nypa havssalt salt

Fyllning
4 dl naturella cashewnötter
0,5 dl kokosolja
1 dl jordgubbar inklusive saften (jag använde sommarens jordgubbar som låg i frysen)
5-8 färska dadlar
1 nypa vaniljpulver
1 msk pressad citron

Gör såhär:
Kör alla ingredienser för botten i matberedare. Man får peta ner fyllningen från kanterna men jämna mellanrum då mixen blir rätt kladdig.
Tryck ut i en pajform (kan använda en med löstagbara kanter)
Kör ingredienserna för fyllningen i matberedare. (ska få en mousseliknande konsistens)
Bred på fyllningen på bottnen. Förvara i kylskåp.

Den ser fräschare ut om du äter den samma dag då den får en mer rosa färg medan dagen efter antar den en liten gråaktig ton.