Hormonstörande ämnen i din skönhetsvård

Numera försöker jag göra min egen hudvård sedan vi skaffade bin och har tillgång till bivax. Oftast är de olika produkterna baserade på saker som jag har i skafferiet och äter. Det är en bra grundregel, det du smörjer huden med skulle du kunna äta. Huden är ett levande organ och allt du tvättar, smörjer och rengör med kommer ju in i oss. De produkter som anser vara värst ur kemikaliesynpunkt är parfym, solskydd, plastprodukter och hudkrämer.

Bisfenoler:
Bisfenol A har du säkert hört talas om och finns bland annat i plastartiklar, ffa engångsartiklar som plastglas. 

Bromerade falmskyddsmedel:
Flamskyddsmedel är som det låter, ett ämne som vill minska risken att övertändas om den utsätts för en gnista. Det finns i våra möbler, elektroniska varor.

Nonylfenol och nonylfenoletoxialt:
Finns i rengöringsmedel och färg. Här kan du påverka mycket genom att välja rengöringsmedel till ditt hem med omsorg. Ämnet är förbjudet inom EU me kommer ändå in till oss via import av kläder och textilier.

Ftalater:
Ämne som mjukgör plast, ffa PVC men även att färgen ska vidhäfta bättre.Det finns både farliga och mindre farliga ftalater men de farliga hittar du främst i tapeter, färg, onstläder, fuskskinn, elkablar och äldre mjuka plastleksaker.

Parabener:
Anv'nds som konserveringsmedel i kosmetik och hygienprodukter för att förhindra bakterie- och mögeltillväxt.

Om du tycker tillsatser i mat är en djungel så ska ud bara veta hur det är med hormonstörande ämnen i vår miljö. Försök att handla främst produkter som kommer från EU. Det är i alla fall strängar lagstiftning än utanför.

Jag kommer under våren försöka lägga ut mina bästa recpet med jämna mellanrum. Jag har ju tidigare skrivit om att jag tvättar håret med bikarbonat och äppelcidervinäger.