Hormonet leptin

Aptit och mättnad finjusteras av ett 30-tal hormoner och signalsubstanser såväl akut i anslutning till en måltid som mer långsiktigt. Leptin är ett av dessa hormon som tillverkas i kroppens fettceller och går ut i blodbanan till hjärnan där det ger information om hur mycket bränsle som finns i form av inlagrat fett.  Om låga leptinsignaler når hjärnan triggas hungerkänslor. När du har ätit ökar kroppens leptin och hjärnan får signal om att du har ätit tillräckligt och signalerar mättnad, om systemet fungerar som det ska vill säga.

Överviktiga personer har ofta ett leptinsignalsystem som inte fungerar korrekt och de får därför mer frekventa hungersignaler trots att de bär på överskottsenergi. De behöver äta mer än de behöver för att få mättnadskänslor. Leptin reglerar, precis som sköldkörteln, ämnesomsättningen i kroppen och har du låga leptinnivåer tror hjärnan att du befinner dig i en hungersnödsituation och reglerar därför ned ämnesomsättningen
Därför finns det en anledning, trots att du äter lågkolhydratkost och ska låta kroppen styra hunger/mättnad, att du behöver registrera din kost i någon form så att du hamnar i energibalans.

För mycket insulin i hjärnan gör att leptinet fungerar sämre. Tidigare i vår evolution har aldrig för mycket snabba kolhydrater varit ett problem. Det syns tydligt att att vi har 5 hormon som höjer blodsockret men bara 1 som sänker det. Det har varit ett större hot för oss med för lågt blodsocker än för högt vilket kroppen har sett till att utveckla ett system för.

Om leptinet slutar fungera i hjärnan uppfattar hjärnan det som svält. Då skickar den signal till bukspottskörteln om att utsöndra mer insulin för att kunna lagra mer energi. Alltså fett. Detta sker oavsett blodsockernivå

Om du konstant tänker på mat, på nästa måltid, äter sådant som du vet att du inte borde äta, om du för en ständig kamp för att äta rätt sorts mat eller helt enkelt lever för att äta har du troligtvis ett leptinproblem. Det sämsta du kan göra är att hoppa på en ny bantningskur varannan månad.
För att återställa kroppens leptinbalans är bara lågkolhydratkost en del, läs här om fler tips..