Gott tillbehör till kvällens middag & folkhälsa

Enligt folkhälsorapporten 2014 lever vi längre idag och dödligheten i våra främsta sjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdom har minskat. Låter positivt tycker jag MEN som jag varit inne på innan hälsoålder. Vår oro, ångest och svår ängslan har fortsatt ökat så frågan är vad vi fyller våra år med? Friska levnadsglada år eller om vi förskjutit döden men med mindre livskvalité? Främst är det kvinnor som är drabbade i större utsträckning än män. Här kan vi ju diskutera också om siffrorna beror på att vi uppmärksammat detta mer de senaste åren vilket gör det mer accepterat och medvetenheten är större men jag tror det ligger en sanning i det.

Fetma har ökat snabbt sedan 1980 trots att fler motionerar regelbundet, vad tror du det beror på?

Jag är extra tacksam över mina snart 17 år bakom skolbänken och min snart master i hälsovetenskap med inriktning på folkhälsovetenskap när jag läser att personer med kortare utbildning löper större risk att drabbas av ohälsa - vilket är känt sedan länge. Klyftorna i samhället har ökat i utsatta grupper. Människor med låg inkomst har sämre hälsa än de med hög inkomst. Därför kommer ett inlägg om hur du kan äta billigt men ädnå bra och vilka livsmedel du bör lägga dina pengar på.


 

Ett av de godaste tillbehören till kött är denna gratäng.
Vitkålsgratäng:

1/2 vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl vispgrädde
1 ask färskost (125g) med smak av pepparrot
salt, peppar
2 dl riven ost

Riv vitkålen i matberedaren, finhacka löken och vitlöken. Stek vitkålen mjuk tillsammans med lök och vitlök i smör. Blanda ner grädde och kryddor och färskost och häll upp i form. Fördela osten ovanpå och gratinera i 225 grader i ca 15 minuter eller tills osten fått din färg.