Detox handlar om lymfsystemet

Lymfsystemet kan jämföras med blodomloppet utan en pump. Det tar hand om 20% av våra slaggprodukter, man kan säga att grunden i lymfvätskan kommer från överskottet från blodomloppet. Lymfsystemet är vårt avlopp men transporterar också näring och syre i kroppen. Lymfsystemet har i uppgift att transportera restprodukter och har en stark koppling till vårt immunförsvar.
För mig handlar detox om om att rena lymfsystemet och få igång flödet. Juicer och soppor är inte lösningen. Du behöver minska kemikaler och gifter runt dig och i dig men få igång flödet i kroppen.

Skillanderna i hur systemen funkar kan bland annat förklaras i att blodomloppet har en pump, (hjärtat) som vill håll samma tryck. Lymfsystemet behöver du trycka på start, kan lättare bli stopp i röret, vi behöver tömma genom att kissa. Lite som att jämföra med en dammsugare och städning i ditt hus. Lite och ofta är lättare än helsanering och sällan.
Cellerna tar upp näringen och spottar tillbaka skräp och gifter så kallade slaggprodukter. Lymfvätskan ska tillbaka till blodet. Det sker vid nyckelbensgropen. Vätskan/blodet renas i lever, njurar och mjälte. Du kissar ut vätskan och slaggen.
Något så enkelt (och obekvämt) som för hårt sittande byxor, en hårt sittande ring, underkläder eller liknande skapar svullnad för det blir trångt att komma förbi. Stress påverkar också att flödet blir trögare i lymfsystemet.

De slaggprodukter som inte åker ur kroppen på en gång ansamlas i bindväven. Vad tror du all stelhet kommer ifrån? Eller om det gått så långt att du fått vad som kallas fibroser, när hud och bindväv växer ihop och gör då ont vid massage/beröring.
Vätska och slagg som inte åker ut på en gång hamnar i bindväven som är kroppens ”soptipp”, sopgubbarna hinner inte med att ta bort det vi stoppar i oss, och vet inte alltid hur det ska sorteras. Då kan det bli volymökning, inflammatorisk reaktion och infektion, bakterie tillväxt.
Du kan till och med känna i armhålan, halsen eller ljumsken om lymfknutorna har svullnat. Känn vid halsen under en infektion.
Tanken är att alla slaggprodukter ska ur kroppen. Vissa gifter och kemikalier kapslas in i kroppen. Jag lyssnade bland annat på detta podavsnitt för en tid sedan där Linda i avsnittet berättade hur hon helt plötsligt började lukta klor när hon renade kroppen och kunde då koppla det till all simning under uppväxten.

För ett cirkulerande lymfsystem behövs:
- anding, djupandning!
- Rörelse/träning, systemet trycks på av skelettmusklerna. Det är lymfsystemets "pump".
- Massage som går i riktningen mot hjärtat. Många har ansamlingar i fötter/ben. Börja massera från fötterna och uppåt varje dag.
- Se över ditt ph-värde i kroppen, är du sur?
- Ekologisk mat och oraffinerad kost, se över också vad du har runt dig i din miljö, vad använder du för schampo? hudprodukter?