Det skrämmer mig...

Förhoppningsvis har vår kosthållning till barnen gett en sund inställning inför tonåren hos våra barn. Det skrämmer mig hur många ungdomar äter idag!

Jag var och handlade en snabbis idag i en liten butik i närheten. Det finns också en skola inte långt ifrån denna butik. In kommer 5-8 ungdomar som har lunchrast skulle jag gissa. Samtliga handlar 1 cola (ca 3 sockerbitar, men en rikitg kemikaliebomb dessutom), 1 panpizza (cirka 29 sockerbitar) samt en chokladkaka 200 gram (ca 17 sockerbitar). Jag skulle gissa och tro att jag har till 95 procent rätt att detta är en normal skolmåltid för dem majoriteten av dagarna. Dessutom vill säkert denna butik väl och de behöver sälja för de fick klippa upp sina panpizzas och använda micron som butiken hade satt ut. Det var blandad vikt på personerna, dock inget extremt överviktig. Däremot hade de extremt dålig hy ch självkänslan såg ut att vara därefter. På en måltid har de ätit 49 sockerbitar!!

Jag förstår att många av ungdomarna får en veckopeng att spendera, men ni föräldrar till barn från fyran och uppåt. Lägger ni inte er i VAD den används till? OM den läggs på mat/godis/snacks, finns det en rimlighet hur mycket de får spendera på detta? Är det konstigt att lättirriterade ungdomar men tröttmössan kommer innanför dörren eller kliver upp på morgonen?

Jag föreläste på en gymnasieskola för en tid sen och några av de idrottande eleverna var väldigt stolta över att de minsann lagade mat innan sin träning och sedan åt de också middag när de kom hem senare med familjen. De "lagade" köttbullar, fiskpinnar och så vidare. Det är inte att laga mat! Det är halvfabrikat. Lagad mat har inte från grunden en innehållsförteckning!
Se på mina barn, de tror inte att köttet främst kommer från butiken utan skogen (vilt!), de har förståelse för att vi i perioder tjatar vissa grönsaker till alla måltider för de är de grönsakerna som växer just nu i trädgården. De tror inte att man går till butiken för att handla fika, om man inte gjort någo själv så finns det inte att tillgå. Sanning med modifikation för självklart har de en verklighetsuppfattning med det som är naturligt för dem är att vill man äta sunt får du laga det själv!

Låt det gå något år till sen är det inte bara den dåliga hyn ungdomarna har att tampas med. Idag kanske de redan har koncentrationssvårigheter, myror i brallan, ojämnt humör, början till övervikt och så vidare. Det syntes inte men ändrar de inte sin livsstil och det är bannemig din uppgift som förälder att lotsa barnen. Inte klanka ner på dem utan ha kunskapen nog att berätta för dem hur och varför de behöver äta hälsosamt och kan du inte det själv. Se till att ta hjälp om det har gått för långt!

Jag väljer att blunda för mamma som var på väg in i affären när jag gick ut. Hon hade en cigarett i munnen, en syskonvagn varav ena sisten var en korg till ett några månader gammalt barn och en på cirka tre år i sitsen bredvid. Jag väljer att blunda för hennes totala vårdslöshet när hon blåser in rök rakt fram mot det lilla spädbarnet som såg någon månad gammal ut.