Det är inte synd om mina barn

Vi har en generation som är helt uppvuxen på skräpmat vilket vi fått se konsekvenser av i ökad övervikt hos befolkningen, sämre psykisk hälsa. Tvivelaktiga jordbruksmetoder har förämdrat näringsvärdena i marken till det sämre vilket i sin tur påverkar näringsvärdet i våra råvaror. Lägger vi ihop försämrade kostvanor, ökad miljöbelastning, stress och intag av läkemedel har detta lett till vår "micro- och snabbmatskultur" är i ännu större behov av bra näringstät mat och eventuella kosttillskott än tidigare.
    Alla barn är nog inte som vår 5 åring till exemepl som häromdagen frågade "Vad är McDonald's mamma"? och  coca-cola är inget känt i deras ordförråd heller.
  Det mest effektiva sättet och det minst kostsamma för dig själv är att se till att skapa dig bra kostvanor nu, inte imorgon och lägga all fokus på det. Det tar flera år innan en ohälsosam kost ger negativ effekt men det finns ingen anledning att vänta om du inte är där än. Det är även här jag anser att vården bör lägga mycket mer energi. Näingsrik mat är det grundstommen för ett hälsosamt och friskt liv. För att kunna få i det det kanske du behöver tacka nej till vissa rätter och framförallt planera din mat bättre. Jag ser alltid till att veta vad jag ska äta dagen innan. De dagar jag inte gör det blir det ofta en snabb lösning här hemma, skillnaden sitter i att jag väljer ägg och bacon till familjen medan du kanske väljer snabbmakaroner, Felix ketchup och falukorv?
  Du ber inte din bil att acceptera en del disel varje gång du tankar för att den är billigare än bensinen om det är en bensinbil.

80 procent av cancerfallen beror på livsstils- och miljöfaktorer (enlig American Cancer Socirty) vilket betyder att många begår accepterat självmord med sin gaffel och kniv. 
Det är inte synd om mina barn som inte väljer att äta socker, gluten eller snabba kolhydrater. Jag låter inte deras livskvalité sitta i vad de tuggar i sig. Jag vet att de kommer ha igen det när de kommer göra helt egna val i vuxen ålder. De har mer kunskap som 2, 5 och 8 år än många vuxna har idag men på ett naturligt sätt. Vi pratar hälsa, stark kropp, en hjärna som gör frivolt av glädje och energi. Den äldre generationen i vår omgivning kan ibland uttrycka (väldigt sällan dock eftersom att sättet vi väljer att äta har varit så sedan barnen kom till, men det händer) att det är synd om våra barn som de inte kan bjuda på godis/kaka m.m. Bjud dem på kärlek och uppmärksamhet. Det kostar inget mer än lite av din tid och mina barn blir så mycket gladare av det. Häromdagen möttes jag av att vår äldsta tjej på 8 år spelade kort med gammelmormor +90 år och båda var lika glada!

Kosttillskott kan aldrig ersätta god näringstik mat, goda sömnvanor, lagom med stress och motion.
  Vi behöver lära oss vad fullvärdiga proteiner, bra fetter och naturliga kolhydrater är. Jag kommer under januari lägga ut korta inlägg om hur du byter ut din kost mot en stärkande och hållbar kosthållning vilket handlar om att lära sig alla goda livsmedel du kan äta och de fåtal du bör undvika. Hur du väljer näringstäta livsmedel, äter rätt mängd mat och anpassar kosten utifrån dina förutsättningar. Det finns inga färdiga veckomenyer eller inköpslistor för ingen av dem är anpassad till ditt liv och dina förutsättingare. För det behöver du få personlig hjälp och guidning med men det finns några enkla tipsa att förhålla sig till för att komma på rätt spår.