Att få ihop 2016

ATt uppnå någon verkligen vill är en skön känsla. Dagen innan julafton böjde jag in på 90 kilo i knäböj! Jag har aldrig haft ett mål i tung styrketräning så det kändes extra spännande att för 4 veckor sedan få ett program av min duktiga kollega som jag skulle ge min träningstid till. Tre gånger i veckan skulle jag och skivstången köra tillsammans. På 6 veckor skulle jag gå från 65 kg till 90 kilo i knäböj - jag böjde in på 4 veckor istället med tanken "hur svårt kan det vaaa". Den känslan var rätt skön! Vad blir mitt nästa mål? Det klurar jag på tills jag är klar med min vison board inför 2016 - 1% bättre varje dag gör mig 365% bättre på ett år.

 Oavsett mål och förutsättningar måste vi hela tiden påminna oss om vad vårt syfte är med valen vi gör i vår vardag. Det vill säga vårt mål! Har vi ett långsiktigt mål som sträcker över 6 månader eller kanske hela året behöver vi sätta in delmål. Är det så att ditt mål är vikt skulle jag rekommendera dig att ha andra mål kopplade till målet också. Mål kopplade till viktmålet som rör hälsan skulle kunna vara att du har en övervikt som begränsar dig i att ta trapporna på jobbet eller resa dig från golvet sittande till stående smidigt. Det skulle kunna vara att du fokuserar på storleken på kläderna istället för själva siffrorna på vågen. Har du lättare övervikt skulle det kunna vara att springa 3 eller 5 kilometer utan att stanna om du idag inte klarar av det. Det skulle kunna vara att om du har ont någonstans se till att viktnedgången blir kopplat till att bli av med smärta. Är målet kopplat till löpning och du ska springa göteborgsvarvet eller något annat längre kanske du satsar först på att springa något milslopp innan.

Sätt inte upp begränsingar för dig själv med vad du klarar av. Tänk hellre "oj, det här kommer bli svårt" eller säg hellre "jag skulle inte vilja.." ordet "aldrig"  eller "jag kan inte" i många sammanhang låter negativt och begränsande vilket kan vara en anledning till att vi inte lyckas. Tänk att du klarar av allt bara att det blir olika svårt eller du får ge det olika mycket tid. 
Samma sak gäller sötsaker, säg du till dig själv att "just nu vill jag avstå..." för även om du inte kommer äta sötsaker igen för att du inte mår bra av det låter det för dig själv och hjärnan mer avslappnat än att du säger "jag äter inte.."- Det låter väldigt definitivt och för mångas hjärnor inkörsporten till att falla tillbaka enabart för att trots sig själv i attt klart jag kan ta en liten bit men i själva verket kanake du faller tillbaka helt och en bit blir halva eller hela skålen och ett tillfälle blir flera tillfällen som du inte tänkt.

Kost:
Vad är ditt mål? Skapa vardagsmat utifrån det! Det är bättre att vara strikt de första 4-6 veckorna för att se vad du mår bra av för att kanske i längden hålla 80/20 regeln. Vilket då kan vara antingen 20 % av fel saker som du inte mår bra av om du kan begränsa dig eller 20 % av maten du egentligen behöver kanske blir lite för mycket mat på tallriken.
Vad har du för triggers? Saker du äter för mycket av eller väljer för ofta trots att du inte mår bra av dem. Bli medvetna om dem!
Vilka situationer utmanar dig och får dig att välja fel saker trots att du inte mår bra av dem?
Vilka personer hjälper dig och vilka personer stjälper dig i din omgivning?

Träning:
Se till att få ordning på vardagsmotionen om du inte redan har dina 10000 steg!
Lägg på styrketräning i första hand sedan cardio.
Ha en tanke med din träning! Vad gör dina pass för dig? Hur ska de kunna ta dig närmare dit du vill? Hur ofta ska du träna? Vad gör de olika passen för dig?
Hur ser återhämtningen ut?
Våga utmana dig!

Sömn/Stress:
HITTA EN BALANS! Mycket viktigare än du tror att sova bra och stressa lagom. Vi behöver få vår hjärna att volta runt emellanåt, det vill säga viss typ av stress och jobbiga utmaningar behöver vi men inte hela tiden. Så se till att din hjärna slår frivolter ibland och ditt hjärta dunkar lite extra men glöm inte ibland och inte konstant påslag!
Sover du inte bra - ta hjälp! Finns många bra alternativ som inte innebär sömnpiller!

Mental träning:
Avsätt tid för reflektion och en plan. Skapa en struktur för 2016 med mål/fokus varje månad och detaljplanera veckorna månaden innan. 
Var flexibel, saker i din vardag kommer uppkomma och har du en plan kan du lättare göra justeringar.
Smörj insidan med till exempel återhämtningsbingo, yoga, reflektionsdagbok, andningsövningar, promenad i naturen eller på vilket sätt du bäst får in det i din vardag!
 

Var ödmjuk inför livet!