Öppna fönstret

I samband med träning, framförallt efter ett avslutat träningspass har kroppen ett nedsatt immunförsvar med ökad mottaglighet för infektioner. Man pratar om ett så kallat ”open window” tillstånd som håller i sig mellan 3 – 72 timmar efter träning. Därav vikten att fylla på med energi, framförallt protein och delvis kolhydrater efter ett träningspass.

Att immunförsvaret blir nedsatt under träning beror bland annat på att halten av stresshormon ökar under träning och att aminosyrorn L-Glutamin omsätts i väldigt hög grad vid fysisk aktivitet och framförallt vid mycket hård fysisk träning. Föreställ dig då att du är stressad i övrigt i livet, ätit en bristfällig frukost eller lunch eller har överlag för lite näring.

Hur länge du är i detta öppna fönster beror på hur hårt du har tränat. Däremot så tvistas det idag om huruvida teorin stämmer. Kanske gäller bara öppna fönstret för alla som går långt utöver sin kapacitet och dessutom sovit dåligt, bristfällig kosthållning och för lite vila generellt sett.

Ett gott råd när du vill komma igång med din träning samt eventuellt gör en störra förändirng i form av att ändra träningsdosen eller intensiteten är att vara noga med att fylla på med protein/kolhydrater efter passet. Prioritera sömnen och inte trycka in träningspasset i vardagen. 
Stora folksamlingar tenderar att ha en hel del virus och bakterier cirkulerande och kan vara en god idé att undvika de närmaste 5-6h efter ett träningspass. 
Detta gäller dock inte för alla men många drar på sig en förkylning vid uppstart av en livsstil i mer rörelse och då kan det vara en god idé att tänka på vad trämning gör med kroppen, det vill säga att det är en stress. Nedbrytning för kroppen!

Genrellt sett behöver inte alla fylla på med energi efter ett träningspass, utan det beror på målsättning men i början kan det vara klokt för alla att införa ett lättare mål efter träningen.