Två smörgåsar om dagen motsvarar 15 kg fettinlagring per år

Proffessor Stig Bengmark skriver "Bröd är dålig föda av många skäl: mycket kalorier, högre sockerindex (GI-index) än vitt socker, innehåller i flesta fall inflammationsframkallande gluten och upphettningsgifter, och saknar i stor utsträckning växtfibrer – det är därför som så många blir feta på lång sikt av att äta bröd". 

Varför sådant tjat om fibrer? Jo, fibrer är mat för våra tarmbakterier. Våra tarmar och bakterierna som lever där har ett enormt inflytande över vår vikt- och hälsostatus. Det finns vetenskapliga bevis för att tjocka eller feta personerns tarmhälsa skiljer sig markant från smala. Bakterierna i tarmen är både färre till antal och sort. Eftersom det ofta krävs att man tuggar fiberrika livsmedel lite mer ökar salivproduktionen, vilket också är bra för tänderna.
Fiberrik mat bidrar till att hålla blodfettnivåerna låga. Mat med mycket fibrer gör också att blodsockret stiger långsamt.
Det finns också de studier som tyder på att personer som äter mer fibrer får mindre depressiva symtom

Tips för fler smalbakterier:
Sluta eller begränsa mängden sötningsmedel. Förutom att vissa av dem kan vara värre än socker så har det visat sig att flertalet av dem påverkar vår tarmflora negativt.
 Ät syrad (fermenterad) mat.
Se till att eventuellt äta tillskott av probiotika där du kikar på antalet bakteriestammar och hur många bakterier burken innehåller. Dock behöver du inte äta probiotika alltid. Börja med en burk och håll sedan uppe och se till att sköta kosten och motionera.
Prebiotika får du i dig genom att äta mycket grönsaker och rotfrukter. Äta mycket resistent stärkelse från bönor, potatismjöl (kallt!), kidenybönor och banan (grön).

Vattenlösliga fibrer
Linser
Kikärter
Fikon
Solrosfrön
Bönor
Råris
Linfrö
Sesamfrö
Alfalfafrön

Olösliga fibrer
Kakaopulver
Morot
Kokos
Bönor: bruna och vita
Vetegroddar
Fiberrika grönsaker

De flesta grönsaker innehåller mycket fibrer. Här är de med flest, både lösliga och olösliga:
Ärtor
Bär
Brysselkål
Palsternacka
Svartrot
Blomkål
Broccoli
Rotselleri
Morot
Vitkål
Rödbeta
Kålrot